Σάββατο 14 Ιούλη 2018 - Κυριακή 15 Ιούλη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχιοδεικτικά πυρά με γεωπολιτικό «άρωμα»

Η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αναβολή κατά ένα εξάμηνο του αυξημένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, και βέβαια για την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων της κατακρεούργησης των συντάξεων και της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ορίου, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς», στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης.

Τα παραπάνω έρχονται να φωτίσουν το εύρος των επικείμενων αντιλαϊκών παρεμβάσεων και των μέτρων της λεγόμενης «μετα-προγραμματικής περιόδου». «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ,Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης (15 δισ.) προς το ελληνικό κράτος, αποδίδοντάς την στην άρνηση της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει την εκταμίευση, μετά την αναβολή που δόθηκε στο καθεστώς ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Το αντιλαϊκό κρεσέντο είχε και συνέχεια, με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, αναφορικά με το ΦΠΑ, να υπογραμμίζει: «Αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα. Ολοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ, και έχουμε τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα είναι για έξι μήνες. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό»...

Η κυβέρνηση έσπευσε βέβαια να βρει τα σχετικά αντίμετρα, ανακοινώνοντας μειώσεις δαπανών ύψους 28 εκατ. ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.

Δεν περνά βέβαια απαρατήρητο ότι η στάση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης ερχόταν την ίδια ώρα που στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, «ζυγισμένος» και στοιχισμένος στη γραμμή του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, μιλούσε για «δίκαιο αίτημα» των ΗΠΑ να ανέβει η συνεισφορά όλων στα βάρη της λυκοσυμμαχίας, ενώ στο ίδιο μοτίβο και «δείχνοντας» τις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθετε ότι η απαίτηση για «ενεργειακή διαφοροποίηση» δεν μπορεί να ισχύει για το Νότο της λυκοσυμμαχίας και όχι για το Βορρά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org