Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εναρξη τουριστικής σεζόν με υποσχέσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες η ευθύνη ελέγχου του «πράσινου πιστοποιητικού»

Με τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» των επιχειρηματικών ομίλων ανοίγει ο Τουρισμός

Eurokinissi

Με τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» των επιχειρηματικών ομίλων ανοίγει ο Τουρισμός
Τους όρους, με τους οποίους ξεκινά το επίσημο «άνοιγμα» του Τουρισμού από σήμερα Παρασκευή, 14 Μάη, ανακοίνωσε χτες από το Σούνιο, ο αρμόδιος υπουργός Χ. Θεοχάρης, σε ειδική εκδήλωση του ΕΟΤ. Οροι που - όπως και πέρυσι - κάνουν κουρελόχαρτο τα όποια υγειονομικά πρωτόκολλα υπάρχουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών. Οσο κι αν προσπάθησε ο υπουργός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τις αντίστοιχες περσινές αποφάσεις που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων, φέτος επιχείρησε την ίδια ακριβώς πολιτική να την παρουσιάσει ως «ασφαλή», επικαλούμενος το πρόγραμμα εμβολιασμών που προχωρά με αργούς ρυθμούς και βεβαίως τη λογική της ατομικής ευθύνης... Παράλληλα, φρόντισε να διαβεβαιώσει τους τουρ οπερέιτορς και μεγαλοξενοδόχους ότι τα όποια «πρωτόκολλα» εισόδου στη χώρα μας προσαρμόζονται στις δικές τους απαιτήσεις κερδοφορίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για τα ταξίδια προς τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν ένα από τα τρία αποδεικτικά, που αποτελούν το λεγόμενο «πράσινο πιστοποιητικό», δηλαδή είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου να έχει γίνει τουλάχιστον 14 μέρες πριν από το ταξίδι, είτε αρνητικό τεστ - μοριακό τεστ έως 72 ωρών ή rapid/self test έως 24 ωρών, είτε διαβεβαίωση νόσησης δύο έως εννέα μήνες πριν από το ταξίδι. Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες πέντε ετών και άνω. Παράλληλα είπε ότι θα λειτουργήσει ένα «σύστημα στοχευμένης δειγματοληψίας» για όσους εισέρχονται στη χώρα, όπως επίσης κι ένα «πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας» σε 35 σημεία της επικράτειας.

Πρόσθεσε ότι στα ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε αγορές - στόχους (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία κ.α.), επιβεβαιώθηκε «το θερμό και έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό», αναφέροντας ως «άμεση και χειροπιαστή απόδειξη» του ενδιαφέροντος, τις συμφωνίες με τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και την αύξηση των πτήσεων, με περισσότερα και πιο πυκνά καθημερινά δρομολόγια από περισσότερα αεροδρόμια αναχώρησης προς την Ελλάδα. Επέμεινε επίσης ότι το λεγόμενο σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο υποτίθεται θα επισπεύσει τους εμβολιασμούς στα νησιά, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την τουριστική αγορά.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρσι από άποψη αριθμού αφίξεων και εσόδων, λέγοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος επιμήκυνσης της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβρη.

Εμβολιασμοί στα φαρμακεία, self test στα σούπερ μάρκετ

«Τα βήματα πάνε ένα - ένα», ανέφερε στο μεταξύ χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, άλλη μια ιατρική πράξη, όπως ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 με τα μονοδοσικά εμβόλια της «Johnson & Johnson» να γίνεται από τα φαρμακεία. Ενδεικτικά είναι και όσα είπε σχετικά με τη μη ανανέωση της συμφωνίας της ΕΕ με τη βρετανική «AstraZeneca»: «Η συμφωνία που υπάρχει για το 2021 ισχύει. Η συμφωνία περιλαμβάνει 7,2 εκατομμύρια για τη χώρα μας... μέχρι τώρα έχουν έρθει περισσότερα από ένα εκατομμύριο. Είναι εξασφαλισμένες όλες οι δεύτερες δόσεις και οι πρώτες δόσεις όσων έχουν κλείσει ραντεβού», κάνοντας ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση, όπως και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ θα προχωρήσουν στο «mix and match» των εμβολίων (άλλο με την 1η, άλλο εμβόλιο με τη 2η δόση) παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει εγκριθεί, ακόμη.

Κι ενώ η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και τις συμφωνίες της, όπως ειπώθηκε και χτες «οι εμβολιασμένοι θα έχουν μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για όσους περιμένουν να εμβολιαστούν «η σύσταση είναι οι καλοκαιρινές διακοπές να προγραμματίζονται με βάση τις ημερομηνίες εμβολιασμού γιατί υπάρχει ...περίπτωση να μη βρει να εμβολιαστεί στο νησί στο οποίο θα βρίσκεται». Υπενθυμίζεται ότι «ο καθολικός εμβολιασμός στα νησιά» έχει ήδη αποδειχτεί ότι είναι παραμύθι. Ενώ αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους παραμένουν ανεμβολίαστοι, με τις δημόσιες υγειονομικές δομές αθωράκιστες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο για πολλοστή φορά.

Την ίδια στιγμή, διαρροή σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να διαθέτει τα self test στα ράφια των σούπερ μάρκετ, την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκε η διάθεση ενός αντί για δύο self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ