Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ξανά την κρίση με τα νέα προνόμια στους τραπεζικούς ομίλους

Την ενσωμάτωση μίας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ με στόχο να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην προκειμένη περίπτωση οι τράπεζες, ψήφισαν από κοινού χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τα κέρδη των τραπεζών και όχι βέβαια τις καταθέσεις των εργαζομένων και τις λαϊκές αποταμιεύσεις, όπως ισχυρίστηκε και χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο. Ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι το νομοθέτημα αυτό στοχεύει στην επιβολή ομοιόμορφων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με τον ανταγωνισμό των τραπεζών, και κυρίως την ομαλή λειτουργία της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς της ΕΕ. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι την κρίση, με τα νέα προνόμια προς τις τράπεζες αλλά και με τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε στο τι έχουν στοιχίσει στο λαό όλα αυτά τα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών, που είναι άλλωστε «η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος», από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εφερε ως παραδείγματα τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων («απελευθέρωση» των πλειστηριασμών και Πτωχευτικός Κώδικας από τη ΝΔ, ιδιώνυμο για την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προγράμματα «Γέφυρα» και «Ηρακλής»). Αυτή η πολιτική - ανέφερε - έχει φέρει τη σταδιακή συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια, με συρρίκνωση των τραπεζών σε υποκαταστήματα και προσωπικό, με αποτέλεσμα από 4.130 καταστήματα και 67.800 υπαλλήλους, το 2009, να μείνουν 1.838 καταστήματα και 37.7000 υπάλληλοι το 2019. Στο ίδιο διάστημα προχώρησε και η συγκεντροποίηση του κλάδου σε λίγα χέρια. Ετσι, από 40 τράπεζες το 2009 έμειναν 9 το 2019.

Δηλαδή την εξυγίανση των τραπεζών την πλήρωσαν καταρχήν οι εργαζόμενοι σε αυτές, με απολύσεις και «οικειοθελείς αποχωρήσεις», αλλά και συνολικά οι εργαζόμενοι, με την ένταση των πλειστηριασμών στην αποπληρωμή των δανείων, την αύξηση της φορολογίας κ.ά.

Τον λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι και τα δύο νομοσχέδια έρχονται να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, και προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ έχουν κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη και η απάντηση είναι μία, ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ