Παρασκευή 14 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Πολλαπλές επιπτώσεις από την κυβερνοεπίθεση στην «Colonial Pipeline»

Νέο διάταγμα Μπάιντεν, ενώ επανέρχονται στο προσκήνιο τα ζητήματα της «κυβερνοασφάλειας»

Τουλάχιστον 10 Πολιτείες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πλήρης ομαλοποίηση θα πάρει μέρες

Copyright 2021, News & Record,

Τουλάχιστον 10 Πολιτείες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πλήρης ομαλοποίηση θα πάρει μέρες
Μετά από μια βδομάδα διακοπής λειτουργίας του δικτύου αγωγών καυσίμων «Colonial Pipeline» στις ΗΠΑ, εξαιτίας της μείζονος κλίμακας κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε την περασμένη Πέμπτη, η διαχειρίστρια εταιρεία ανακοίνωσε προχτές Τετάρτη ότι ενεργοποίησε τη διαδικασία επανεκκίνησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πλήρης επαναλειτουργία του συστήματος, που τροφοδοτεί το 45% των καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα αεροπλάνων) στην ανατολική ακτή της χώρας, θα πάρει μέρες.

Η επίθεση στην «Colonial Pipeline» προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας νευραλγικών εσωτερικών συστημάτων υπολογιστών της εταιρείας από κακόβουλο λογισμικό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση φέρεται να είναι η ομάδα χάκερ «DarkSide», η οποία διεκδικούσε λύτρα για να «ξεκλειδώσει» τα συστήματα της εταιρείας.

Στη βδομάδα που μεσολάβησε από την επίθεση, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού προκάλεσε πολύ σοβαρές συνέπειες, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα του «κυβερνοπολέμου» και της «κυβερνοασφάλειας» σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και των αντικρουόμενων συμφερόντων μονοπωλίων.

Μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 10 αμερικανικές Πολιτείες, από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και χτες Πέμπτη τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ έμειναν «στεγνά», αφού τις προηγούμενες μέρες πλήθος οδηγών έσπευσαν να προμηθευτούν καύσιμα, παρά τη μεγάλη άνοδο στις τιμές. Χαρακτηριστικά, στη βενζίνη καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή από το 2014.

Επιχειρώντας να θωρακίσει κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ απέναντι σε ανάλογες καταστάσεις, ο Πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για την αναβάθμιση των ομοσπονδιακών υποδομών κυβερνοασφάλειας και την προώθηση βελτιώσεων στους κανόνες ψηφιακής ασφάλειας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, που έχει δεχτεί ένα κύμα εξελιγμένων τεχνολογικά κυβερνοεπιθέσεων. Το διάταγμα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες που πωλούν λογισμικά στην αμερικανική κυβέρνηση να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες κυβερνοασφάλειας στα προϊόντα τους, αλλά και να αναφέρουν πότε οι ίδιες έχουν δεχτεί παρόμοιες κακόβουλες ψηφιακές επιθέσεις.

Συνεχίζεται το ενδοαστικό παζάρι για τις υποδομές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζεται και το ενδοαστικό παζάρι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την κατάρτιση και τη μοιρασιά των τεράστιων πακέτων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των υποδομών στις ΗΠΑ, ύψους 2,25 τρισ. δολαρίων, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μπάιντεν συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Μετά από συζήτηση 2,5 ωρών με τους Μιτς Μακόνελ (Γερουσία) και Κέβιν Μακάρθι (Βουλή των Αντιπροσώπων), ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας κατόπιν αμοιβαίων συμβιβαστικών κινήσεων.

Αντίστοιχα και ο Μακόνελ ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «συζητήσαμε ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα διακομματικό αποτέλεσμα», επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική σημασία που έχει για το μεγάλο κεφάλαιο αυτή η ενίσχυσή του, με το βλέμμα στον ανταγωνισμό πρώτα και κύρια με την Κίνα.

«Αυξανόμενη απειλή» οι ακροδεξιές οργανώσεις

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, αναφέρθηκε στην «εντεινόμενη» και «θανατηφόρα απειλή» που συνιστά η δράση ακροδεξιών, εθνικιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων που είναι υπέρμαχοι της δήθεν «λευκής ανωτερότητας», χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το έδαφος πάνω στο οποίο «φυτρώνουν» τέτοιες οργανώσεις και τον πολύπλευρο ρόλο που παίζουν για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τμημάτων της.

«Η θανατηφόρα απειλή είναι μεγαλύτερη από ποτέ... Δεν έχω δει μια πιο επικίνδυνη απειλή για τη δημοκρατία από ό,τι η εισβολή στο Καπιτώλιο» στις 6 Γενάρη, κατέθεσε ο Γκάρλαντ, που ως εισαγγελέας είχε ηγηθεί της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα το 1995, που σκότωσε 168 άτομα.

Ο Γκάρλαντ επικαλέστηκε στοιχεία του FBI που ανέφεραν ότι η εγχώρια απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ προέρχεται κυρίως από «βίαιους εξτρεμιστές με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα, ειδικά εκείνους που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής».

Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που είπε ότι οι «εξτρεμιστές με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα» είναι «πιο πιθανό να εξαπολύσουν επιθέσεις με μαζικές απώλειες εναντίον αμάχων». Πρόσθεσε δε πως άτομα που συνδέονται με ακροδεξιές πολιτοφυλακές είναι πιθανότερο να στοχοποιήσουν αστυνομικούς και κυβερνητικούς εργαζομένους, και κυβερνητικά κτίρια.

Παράλληλα ο Μαγιόρκας ανέφερε ότι η απειλή επιθέσεων εντός των ΗΠΑ από ξένους μαχητές, όπως από το «Ισλαμικό Κράτος», εξακολουθεί να υφίσταται. «Δεν είναι ότι έχουν εξαφανιστεί (...) Δεν απομακρύνουμε το βλέμμα μας από το ένα για να εστιάσουμε στο άλλο», είπε. Αμφότεροι οι υπουργοί άλλωστε εξέφρασαν «ανησυχία» για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εντεινόμενες κυβερνοεπιθέσεις στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μπάιντεν - Πούτιν(2021-07-13 00:00:00.0)
«Θέατρο πολέμου» το διαδίκτυο και η τεχνολογία(2021-06-19 00:00:00.0)
Και τυπικά αναμενόταν η νίκη Μπάιντεν(2020-12-15 00:00:00.0)
Απόφαση Τραμπ για μείωση στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Ιράκ(2020-11-19 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία(2018-10-05 00:00:00.0)
Η ψεύτικη απειλή και ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος(2012-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ