Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Κρουνοί χρηματοδότησης για το κεφάλαιο, «μνημόνια» διαρκείας για τον λαό

Προϋπολογισμός, «εθνικό σχέδιο ανθεκτικότητας» και εκθέσεις της Κομισιόν αναμένονται αυτήν τη βδομάδα

Πολύ βαριά είναι η αντιλαϊκή ατζέντα της βδομάδας που έρχεται, αφού την Παρασκευή αναμένεται η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, την Τετάρτη οι εκθέσεις της Κομισιόν για την «ενισχυμένη εποπτεία» και το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και τις ίδιες μέρες η δημοσίευση του προσχεδίου του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 2021-2023».

Ειδικότερα:

-- Ο κρατικός προϋπολογισμός 2021, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπει το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2020 λίγο πάνω από 10% και μερική ανάκαμψη οριακά πάνω από 5% για το 2021. Σε αυτήν τη βάση, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών πακέτων στήριξης του κεφαλαίου και της εργοδοσίας, το έλλειμμα για το 2021 αναμένεται στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ, ενώ και το κρατικό χρέος, που επίσης φορτώνεται στις λαϊκές πλάτες, θα απογειωθεί στο 205% του ΑΕΠ.

Στον προϋπολογισμό θα ενσωματώνονται και οι νέες ελαφρύνσεις στην εργοδοσία, που ήδη προβλέπονται στο προσχέδιο, μεταξύ αυτών η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (816 εκατ.), η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά., ενώ σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Παράλληλα, εν αναμονή των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης», η κυβέρνηση προσβλέπει στις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα «SURE», ξελαφρώνοντας την εργοδοσία από εργατικό «κόστος» με την ταυτόχρονη «διευθέτηση» στο χρόνο εργασίας, όπως και αυτές που προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, με βάση τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

-- Η 8η «Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (την ερχόμενη Τετάρτη) αναμένεται να διαπιστώνει την πρόοδο που συντελείται στην πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έμφαση μεταξύ άλλων δίνεται στη βελτίωση της «λειτουργικότητας» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, ενώ στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση σειράς Υπουργικών Αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με επίκεντρο το διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η 8η «Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας», η οποία συνδέεται με την εκταμίευση κεφαλαίων, αναμένεται να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της 30ής Νοέμβρη.

-- «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» - «Ταμείο Ανάκαμψης». Οι πρώτες εκθέσεις της Κομισιόν θα εστιάζουν στα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών - μελών και στις συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική την επόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα έχουν την τιμητική τους και στο πλαίσιο της έκθεσης για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» 2021. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία εντάσσεται στη λίστα των κρατών που «ελέγχονται» για «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες» και υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», με επίκεντρο μεταξύ άλλων τη μάζα του ελληνικού κρατικού χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια και τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας.

Την ίδια ώρα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», δίνοντας σήμα γενικευμένων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Με οδηγό αυτά, η κυβέρνηση θα υποβάλει τις επόμενες μέρες στην Κομισιόν ένα πρώτο σχέδιο του «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι μεταφορές και η εφοδιαστική, η αναβάθμιση κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και η διαχείριση σκουπιδιών.

Βέβαια, μεγάλο τμήμα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών πλάνων θα «τρέξει» με τη μορφή συμπράξεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς και πλήθος ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτούνται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως σημαντική αλλαγή, η οποία επηρεάζει και το μοίρασμα των ενισχύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37% (από 30% αρχικά), ενώ προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα διοχετευτεί σε ψηφιακές επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ