Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής
 • Πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης στο δεύτερο 15ήμερο του Μάη
 • Συγκέντρωση στις 16 Μάη στην Αθήνα, στο υπουργείο Αμυνας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Νέες πρωτοβουλίες αντιιμπεριαλιστικής δράσης σχεδιάζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

Μέχρι στιγμής τα ραντεβού που έχουν καθοριστεί είναι:

 • Στις 16 Μάη, στην Αττική, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Αμυνας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
 • Στις 20 Μάη στην Πάτρα
 • Στις 23 Μάη στην Κρήτη
 • Στις 29 Μάη στη Θεσσαλονίκη
 • Στις 30 Μάη στην Αλεξανδρούπολη, στο Ακτιο, στην Καλαμάτα, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα καθώς και πανθεσσαλική μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, στις 22 Μάη, 58 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στον Γρηγόρη Λαμπράκη, προγραμματίζονται δράσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, καθώς και στη γενέτειρά του, την Κερασίτσα Αρκαδίας, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών.


Η πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία προειδοποιούν για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

(...) Η χώρα μας μετατρέπεται σε απέραντο ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων.

(...) Ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης και οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών προειδοποιούν τον λαό μας (...) Τα "παζάρια" που είναι σε εξέλιξη και τα διχοτομικά σχέδια στο Κυπριακό φανερώνουν τη στοχευμένη προσπάθεια για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπό ευρωατλαντική εποπτεία, για απαράδεκτους συμβιβασμούς με οδυνηρές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα και νέους κύκλους αντιπαραθέσεων.

Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική κατά της εργατικής τάξης, του λαού και των παιδιών του, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης.

Παλεύουμε για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
 • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις - Να κλείσει η βάση της Σούδας - Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας - Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
 • ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
 • Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση "Defender Europe" και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
 • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org