Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η δύναμη των εργατών μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά

Τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας απευθύνουν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες και εργάτριες της ηπείρου μας, στην εργατική τάξη όλου του κόσμου. Εμπνεόμαστε από τη φλόγα των εργατών του Σικάγου, τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας που έπεσαν στα πεδία της ταξικής πάλης.

Οι αγώνες των εργαζομένων σε κάθε περίοδο και σε όλο τον κόσμο είναι οι μόνοι που δυσκόλεψαν τους εκμεταλλευτές, που έφεραν κατακτήσεις, αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την εξουσία τους. Γιατί η δύναμη των εργατών μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά. Αυτό ακριβώς φοβούνται οι εκμεταλλευτές.

Σήμερα αυτοί, οι ενώσεις τους όπως η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους εντείνουν την επίθεσή τους απέναντι στους εργάτες, στο όνομα του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία, που στην πράξη σημαίνει πακτωλό χρηματοδοτήσεων στο κεφάλαιο και νέο φόρτωμα των βαρών στο λαό.

Αυτή η κατάσταση, που μοιάζει παράλογη εκ πρώτης όψεως, δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού στην Ευρώπη, στον κόσμο.

Δεν αποτελεί σύμπτωση. Στην Ευρώπη, όπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια έχουν προστεθεί στον στρατό των ανέργων, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων, την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια.

Ούτε αυτό είναι σύμπτωση... Στις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες, κατέρρευσαν τα απογυμνωμένα κι εμπορευματοποιημένα δημόσια συστήματα Υγείας που μετατράπηκαν σε μιας νόσου, δοκιμάστηκε η ανοσία της αγέλης, παραβιάστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα κέρδη των ομίλων. Διακινούνται στον Τύπο αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις, ακόμα και ηγέτες κρατών κάνουν τέτοιες δηλώσεις.

Οι υγειονομικοί εξαντλούνται, χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν τους παρέχονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Οι εργάτες στο εμπόριο, στις αποθήκες, στις ταχυμεταφορές, στις κατασκευές, στην καθαριότητα δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες και μολύνονται από τον ιό, μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οσο υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών των αστικών κρατών και της ΕΕ, στις ΜΕΘ δεν υπάρχει χώρος για τους ασθενείς. Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει η αναγκαία επίταξη, οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας θα θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας σε βάρος του λαού. Οι πόροι δεν μπορούν να είναι διαθέσιμοι στο κοινό. Τα εμβόλια καθυστερούν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν λόγω της επιμονής των μονοπωλίων στα δικαιώματα των πατεντών.

Δυναμώνουν η βία και οι διακρίσεις ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες, στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, την ώρα που βαθαίνει η εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα, στη διάρκεια του lockdown το βάρος της φροντίδας της οικογένειας πέφτει στις εργαζόμενες γυναίκες.

Οι θεραπείες πολλών ασθενών με χρόνιες παθήσεις διακόπηκαν λόγω της ανεπάρκειας των συστημάτων Υγείας και ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Η τηλεργασία με την επίκληση της πανδημίας έχει μετατραπεί πλέον σε μόνιμη μορφή απασχόλησης. Απαιτούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν σαν ρομπότ, χωρίς επαφή μεταξύ τους και συνδικαλιστική δράση. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δεν εξασφαλίζουν περισσότερο χρόνο για τους εργαζόμενους. Είναι ένταση της εκμετάλλευσης και παγίδα. Ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν συγκροτηθεί σχέδια σωτηρίας των μεγάλων μονοπωλίων, φορτώνοντας νέα αντεργατικά μέτρα, «πράσινους» και «ψηφιακούς» φόρους, την ίδια ώρα η πανδημία αξιοποιείται ως δικαιολογία για απολύσεις, περικοπές μισθών και απλήρωτη δουλειά.

Οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Εδώ και ένα χρόνο οι νέοι άνθρωποι στερούνται τα βασικά εκπαιδευτικά δικαιώματά τους. Τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο μπαίνουν στην εργασία με όρους εκμετάλλευσης από πολύ νωρίς. Οσα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας όταν αποφοιτήσουν.

Μεγάλα ποσά κατευθύνονται για τους εξοπλισμούς, τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις και στρατιωτικά σχέδια της ΕΕ, την ώρα που υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τον ιμπεριαλισμό, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Εν συντομία, η ανθρωπότητα εδώ και έναν χρόνο ζει με την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να νικηθεί πολύ πιο γρήγορα σε έναν σοσιαλιστικό κόσμο. Ο καπιταλισμός είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτήν τη μάχη.

Επιπλέον, υπάρχει τώρα μια νέα διάσταση του πραγματισμού: Η πανδημία αξιοποιείται ως δικαιολογία για να φιμώσουν τους εργαζόμενους που επιχειρούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, για να απαγορεύσουν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, την οργάνωση, το δικαίωμα στην απεργία και τους γιορτασμούς για την 1η Μάη.

Ωστόσο η 1η Μάη είναι η πιο σημαντική και ιστορική μέρα του αγώνα του εργαζόμενου λαού ενάντια στην εκμετάλλευση. Είναι η κοινή μέρα γιορτασμού του αγώνα των εργατών από όλο τον κόσμο που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δεν θα τους αφήσουμε να απαγορεύσουν την Πρωτομαγιά. Οι απαγορεύσεις τους δείχνουν το πόσο υπολογίζουν την εργατική τάξη ως τον πραγματικό αντίπαλό τους.

Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο χρόνο.

Θέλουμε το δικαίωμα στην Υγεία για όλους, δουλειά για όλους, Ασφάλιση για όλους.

Θέλουμε να ζούμε και να αναπνέουμε ανθρώπινα.

Καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό να αγωνιστεί για μια νέα κοινωνική οργάνωση στην οποία δεν υπάρχει εκμετάλλευση, στην οποία δεν χάνουμε τη ζωή μας μάταια.

Ζήτω η Διεθνής Μέρα των Εργατών!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ