Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θράκη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών

Με αναφορές ξανά σε «τουρκική μειονότητα»

Διήμερη επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη και Θράκη ξεκίνησε χτες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Κιράν «με ευκαιρία το Ραμαζάνι, κυρίως και πρωταρχικά, θα έχει επαφές με τους μουφτήδες από Κομοτηνή και Ξάνθη, όπως και με εκπροσώπους από θεσμούς και οργανώσεις (...) μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία». Παραθέτοντας τις επαφές Κιράν η ανακοίνωση χρησιμοποιεί ακόμα μια φορά τον όρο «τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης». Επίσης, ο ίδιος ο Κιράν, κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, κατήγγειλε «πιέσεις, περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας» οι οποίες «είναι απαράδεκτες».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μίλησε για δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις», ισχυριζόμενη ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας εκφράζουν την ανησυχία της, όπως γίνεται με «όποιον δεν έχει το δίκιο με το μέρος του». Θριαμβολόγησε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο σε ευρύτερο ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων», κρύβοντας την «αναβάθμιση» των κινδύνων για το λαό από το ιμπεριαλιστικό παζάρι, και επανέλαβε ότι «μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι πιθανή εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Επιπλέον, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν σχετικά ότι «η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη» και ότι «η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Ελληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη». Πρόσθεταν δε πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Την ίδια ώρα, ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποιούσε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Οινούσσες και Παναγιά στο Ανατολικό Αιγαίο.

Επιπροσθέτως, δημοσιεύματα περιέγραφαν «επεισόδια» ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς που παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε πλοία που ανήκουν στη δύναμη της Frontex. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα περιστατικά σημειώθηκαν το διήμερο 26 - 27 Απρίλη, ανοιχτά της Χίου. Τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν «επικίνδυνους ελιγμούς» σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που εκτελούν περιπολίες στο Ανατολικό Αιγαίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» της Frontex. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να χαρακτήρισαν τα συμβάντα «πολύ σοβαρά», ενώ ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org