Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί το «Πράσινο New Deal»

Απαντητική επιστολή στην πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη διαμόρφωση «ελληνικού κλιματικού νόμου»

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων απέστειλε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, με τις προτάσεις του κόμματός της για τη θέσπιση ενός «ελληνικού κλιματικού νόμου», σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, το περιεχόμενο του οποίου ορίζεται από τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης».

Η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης Ενέργειας» και σε άλλους κλάδους της οικονομίας είναι ο πραγματικός στόχος του ευρωπαϊκού «Πράσινου New Deal», επισημαίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απαντητική του επιστολή, η οποία έχει ως εξής:

«Kυρία Πρόεδρε,

Λάβαμε την επιστολή σας με την πρότασή σας και σας αποστέλλουμε την άποψη του ΚΚΕ.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου αποτελεί στην πραγματικότητα πρόταση ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, που συνιστά το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα και με σαφήνεια τοποθετηθεί, και με τις Θέσεις του για το 21ο Συνέδριό του, σχετικά με το χαρακτήρα του ευρωπαϊκού "Πράσινου New Deal". Πραγματικός στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής της ΕΕ δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της "πράσινης Ενέργειας" και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στο βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι όροι της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ, δηλαδή η ανάπτυξη με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, υπονομεύουν την ισόρροπη σχέση ανθρώπινης παραγωγικής δραστηριότητας και περιβάλλοντος.

Η επίκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να κρύψει το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της "πράσινης μετάβασης" στο περιβάλλον. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Την καταστροφή δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura για την κατασκευή γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, με αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων.
  • Την ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) σε στρατηγικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί σε σπατάλη και όχι εξοικονόμηση Ενέργειας.
  • Την προώθηση της καύσης απορριμμάτων και RDF, καθώς και της απουσίας ουσιαστικών περιορισμών της πολλαπλής βιομηχανικής ρύπανσης.
  • Την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον.

Παράλληλα η υλοποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας οδηγεί:

  • Σε επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των πράσινων επενδύσεων.
  • Σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας για την υποχρεωτική αλλαγή εξοπλισμού σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής.
  • Σε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων και της ανεργίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δυτική Μακεδονία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ελληνικού κλιματικού νόμου και την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στον αντίποδα όλων όσα παραπάνω σας εκθέτουμε.

Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος σε τελευταία ανάλυση απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Η διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική του σοσιαλισμού το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να πρωταγωνιστεί στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org