Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΥ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεδριάζει για τη στενότερη «συνεργασία» με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη σύνθεσή του με τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών, με βασικό θέμα την ακόμα στενότερη διασύνδεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς των κρατών - μελών.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί αναμένεται να επικυρώσουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας στο πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility) της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), έργα που εστιάζουν σε μια σειρά κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη δυνάμεων στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, καθώς επίσης να υιοθετήσουν Συμπεράσματα για τη λεγόμενη Ασφάλεια και Αμυνα.

Πριν την έναρξη των εργασιών, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), όπου οι υπουργοί θα κληθούν να ανταλλάξουν απόψεις για τα βήματα που έχουν γίνει, καθώς και σχετικά με τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί για την εφαρμογή των συστάσεων της Συντονισμένης Ετήσιας Ανασκόπησης για την Αμυνα (CARD).

Παραπέρα, στην πρώτη συνεδρία θα συζητηθεί η διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καθορισμό της λεγόμενης Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και Αμυνα της ΕΕ (η στρατηγική της στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα), ενώ επιπλέον οι υπουργοί θα εξετάσουν προτάσεις για τη βελτίωση των «ικανοτήτων διαχείρισης κρίσεων» της ΕΕ, «προς αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας στην περιφέρεια αλλά και στο εσωτερικό της Ενωσης», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Επιπλέον, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε θέματα και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη δεύτερη συνεδρία εργασίας, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το συνολικό έργο του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ και θα εξεταστεί η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ