Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Φουντώνουν τα πολύπλευρα παζάρια με την Τουρκία

Turkish Presidency

Νέα ώθηση στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, που επηρεάζουν πολύπλευρα τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, έδωσαν οι τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, για πρώτη φορά από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, εκτός από την έντονη δυσαρέσκεια που η Αγκυρα εξέφρασε από την πρώτη στιγμή για την επιλογή της Ουάσιγκτον, οι δύο πλευρές επισημαίνουν εξίσου τις αυξημένες προσδοκίες και τη σημασία που αποδίδουν στη συνεργασία τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «δεν αναμένουμε καμία αλλαγή στις στρατιωτικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια ΝΑΤΟική σύμμαχος, και μάλιστα μια σημαντική σύμμαχος. Συνεχίζουμε να έχουμε σε πολλούς τομείς και πολλά θέματα ευκαιρίες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι' αυτές τις σχέσεις και να τις βελτιώσουμε. Δεν περιμένουμε να επηρεαστούν καθόλου από τη δήλωση του Προέδρου (Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων)».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου - όπου κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις» και μίλησε για «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της ανακοίνωσης Μπάιντεν - εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα από κοντά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στη συνάντησή μας τον Ιούνιο (σ.σ. στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) και θα ανοίξουμε το δρόμο σε μια νέα εποχή».

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε για τη χώρα μας είναι να μην υπόκειται σε άδικες πρακτικές, αποφάσεις και συμπεριφορές, δύο μέτρων και δύο σταθμών, που λαμβάνονται υπό την επήρεια περιθωριακών ομάδων. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους για όλα τα θέματα εφόσον γίνεται σεβαστή η θέση μας ως χώρας που αξίζει την ελευθερία και το μέλλον της». Επέμεινε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του «πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις διμερείς μας σχέσεις και να αξιολογήσουμε τι βήματα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή εκτός από το να θέσουμε σε εφαρμογή πρακτικές που απαιτεί το νέο επίπεδο των σχέσεών μας όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου».

Πρόσθεσε δε μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την κοινότητα των Αρμενίων (...) Θα θέλαμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί τους». Μίλησε για βήματα που η Αγκυρα έκανε σε αυτήν την κατεύθυνση την τελευταία 16ετία, που «δυστυχώς δεν συνάντησαν ειλικρινή αντιμετώπιση».

Ας σημειωθεί πάντως ότι οι αντιδράσεις για την αμερικανική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων συνεχίζουν να είναι έντονες στην Τουρκία, στο πλαίσιο και του σκληρού παζαριού της τουρκικής αστικής τάξης για το ρόλο της στην περιοχή. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι «η διαστρέβλωση της Ιστορίας ενθαρρύνει τους Αρμένιους εξτρεμιστές» και αναμόχλευσε μεταξύ άλλων τη δολοφονία του Τούρκου πρόξενου στο Λος Αντζελες το 1982 από Αρμένιο που (ενώ σύμφωνα με την Τουρκία ήταν ένοχος) αφέθηκε ελεύθερος πριν από ένα μήνα.

Στις ΗΠΑ επιτέθηκε και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπατχσελί, χαρακτηρίζοντας «άκυρες και κενές» τις ανακοινώσεις Μπάιντεν, ενώ διάφορα ΜΜΕ μετέδιδαν την οργάνωση αντιαμερικανικών διαδηλώσεων σε ορισμένες τουρκικές πόλεις με αίτημα και το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Με Αίγυπτο και Ισραήλ

Στο μεταξύ, εξελίξεις «τρέχουν» και όσον αφορά τα παζάρια της Αγκυρας με το Κάιρο.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο «Ρόιτερς» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών έχουν έρθει σε επαφή και μια τουρκική διπλωματική αποστολή θα επισκεφθεί την Αίγυπτο στις αρχές Μάη, επαναλαμβάνοντας ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων εξυπηρετεί το συμφέρον και των δύο χωρών και όλης της περιοχής. Ο Καλίν ξεχώρισε μεταξύ άλλων θετικές εξελίξεις που η αποκατάσταση των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων μπορεί να φέρει στην «κατάσταση με την ασφάλεια στη Λιβύη», επιμένοντας στη διατήρηση και εφαρμογή του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου (2019) που «ακόμα βρίσκεται σε ισχύ με τη λιβυκή κυβέρνηση» και η Αγκυρα αξιοποιεί πολύμορφα για την προώθηση των αξιώσεών της στη Μεσόγειο.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι «κινητικότητα» εξακολουθεί και όσον αφορά την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ. Ο σύμβουλος του Αζέρου Προέδρου Χικμέτ Χατζίγεφ επανέλαβε την ετοιμότητα του Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει μια συνάντηση Τουρκίας - Ισραήλ αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι αδελφή χώρα του Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ είναι στρατηγικός μας εταίρος. Θέλουμε οι φίλοι μας να είναι φίλοι και μεταξύ τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποίηση για την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία (2024-09-27 00:00:00.0)
Το παζάρι φουντώνει με βαριά ευρωΝΑΤΟική «σφραγίδα» (2023-01-14 00:00:00.0)
Παζάρια με φόντο τον ενεργειακό πλούτο και τα ΝΑΤΟικά σχέδια (2023-01-12 00:00:00.0)
Νέα ορμή με τον «Στρατηγικό Μηχανισμό» ΗΠΑ - Τουρκίας (2022-04-06 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της «εκτεταμένης ατζέντας» Ερντογάν - Μπάιντεν (2021-06-09 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένος ρόλος στη Μέση Ανατολή (2009-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ