Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τα θύματα του ναζισμού σε Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους

Τιμή στα θύματα του ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Απρίλη του 1944 με τον σφαγιασμό κατοίκων και τον εμπρησμό χωριών απέδωσαν την Κυριακή 25 Απρίλη κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που επισκέφτηκαν τα χωριά Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους του δήμου Εορδαίας, όπου κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των θυμάτων.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Μαγιάτικη καταιγίδα» που διενήργησαν οι κατοχικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των οργανώσεων της ΠΑΟ από τα γύρω χωριά και του γερμανοντυμένου φασιστικού συντάγματος του Γεωργίου Πούλου «Ελληνικό Εθελοντικό Σώμα», άφησαν πίσω τους 60 νεκρούς στην Ερμακιά, 145 στο Μεσόβουνο και 327 στους Πύργους. Τα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι φασίστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο πλιάτσικο των περιουσιών των κατοίκων.

Παρά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε το αντιστασιακό κίνημα της περιοχής σύντομα ανασυντάχθηκε. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο ΕΛΑΣ κατάφερε συντριπτικό χτύπημα στις ναζιστικές δυνάμεις πολύ κοντά στον τόπο των μαρτυρίων, στη θέση Μουχαρέμ Χάνι, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση 640 ναζιστών και ντόπιων συνεργατών τους, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι.

«Η χιτλερική κτηνωδία δεν πρέπει να περάσει στη λήθη της Ιστορίας», σημειώνει σε αντίστοιχη ανακοίνωση η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και τονίζει πως αν και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αναγκαία, δεν χωρά κανείς εφησυχασμός, καθώς ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, που το κεφάλαιο δεν θα διστάσει να εμφανίσει και να στηρίξει ξανά σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org