Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οικονομικά και γεωπολιτικά «παιχνίδια» στις πλάτες των λαών

Δραματική η κατάσταση στην Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό εμβολίων στον κόσμο

Με την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 148,6 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 3,136 εκατ.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ινδία, ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, που είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων και κατά του κορονοϊού. Χτες καταγράφηκαν άλλα 323.144 κρούσματα και 2.771 θάνατοι, με τους συνολικούς θανάτους να προσεγγίζουν τις 200.000. Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, δεν έχουν κρεβάτια και οξυγόνο, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες τους, γιατροί δηλώνουν πως βάζουν «δύο ασθενείς σε έναν αναπνευστήρα»... Στο μεταξύ, οργή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι αρχές στο Δελχί έδωσαν εντολή προκειμένου ένα πολυτελές ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ιατρική εγκατάσταση Covid-19, αποκλειστικά για δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις οικογένειές τους.

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων της χώρας, το Ινστιτούτο «Serum», παράγει το εμβόλιο της «AstraZeneca», που κυκλοφορεί στην Ινδία ως Covishield, με την πλειοψηφία των δόσεων να προορίζεται για εξαγωγή. Το εργοστάσιο παράγει περίπου 70 εκατ. δόσεις το μήνα και μόνο την περασμένη βδομάδα, όταν η κυβέρνηση ενέκρινε επιχορήγηση 400 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία, αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή σε 100 εκατ. δόσεις το μήνα...

Επίσης, πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες έχουν υπογράψει συμβόλαια για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» σε ετήσια βάση και αναμένεται το καλοκαίρι η παραγωγή να φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις μηνιαίως στην Ινδία. Μέχρι τώρα η παραγωγή προοριζόταν αποκλειστικά για εξαγωγές... Μόνο πρόσφατα η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εγκρίνει για επείγουσα χρήση το εμβόλιο, με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται την 1η Μάη, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), ως μια κίνηση «βοήθειας» προς τη χώρα.

Παζάρια και ανταγωνισμοί γύρω από τη «βοήθεια»...

Στο πλαίσιο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με κρίσιμη τη θέση της Ινδίας στην αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα, οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν οξυγόνο, φάρμακα και εξοπλισμό.

Αντίστοιχα, είχαν προηγηθεί προτάσεις συνδρομής από την Κίνα. Χτες, ωστόσο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ινδία παρότι προσκλήθηκε δεν συμμετείχε σε περιφερειακή τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Νότια Ασία. Συμμετείχαν το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, αφού έχουν εξασφαλίσει πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων αναλογικά με τον πληθυσμό τους, επιχειρούν τώρα να αναδειχθούν σε ηγέτιδα δύναμη της περιβόητης «διπλωματίας των εμβολίων». Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα «αποδεσμεύσει για εξαγωγή» περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», «όταν θα γίνουν διαθέσιμες». Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του εν λόγω εμβολίου δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, καθώς η χώρα «δεν το χρειάζεται»...

Η κυβέρνηση της Ινδίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για την Ινδία», δήλωσε Ινδός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, έλαβε διαβεβαίωση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην Ινδία.

Κίνδυνο οικονομικής αστάθειας βλέπουν οι όμιλοι των ΗΠΑ

Χαρακτηριστική είναι και η «προειδοποίηση» από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αστάθειας της οικονομίας στην Ινδία (η 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο), ως συνέπεια της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε ότι ο κίνδυνος «παράπλευρων συνεπειών» είναι υψηλός, δεδομένου ότι αρκετές αμερικανικές εταιρείες απασχολούν εργαζόμενους στην Ινδία για την υποστήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από μια καταστροφική εξάπλωση του ιού στην Ινδία», επισήμανε.

Αξιωματούχοι του Εμπορικού Επιμελητηρίου και οι εκτελεστικοί διευθυντές 40 συνεργαζόμενων επιχειρήσεων συναντήθηκαν, τη Δευτέρα, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσουν το βάθος και το εύρος της «οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ινδία.

Μπλόκο στη Βραζιλία για το «Sputnik V»

Την ίδια ώρα, στη Βραζιλία, όπου επίσης η εξάπλωση της πανδημίας είναι πολύ μεγάλη, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας (Anvisa) απέρριψε το αίτημα πολλών πολιτειών της χώρας για εισαγωγή εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V», επικαλούμενη ελλιπή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Επικρίνοντας την απόφαση αυτή, το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις στην έγκριση είναι πολιτικής φύσης». Υπενθύμισε ότι «το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ στην ετήσια έκθεσή του για το 2020 πριν από πολλούς μήνες είχε αναφέρει δημοσίως ότι ο επιτετραμμένος για θέματα Υγείας των ΗΠΑ είχε πείσει τη Βραζιλία να απορρίψει το ρωσικό εμβόλιο». Το RDIF πρόσθεσε ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν. Αν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, θα δοθούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ