Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής

Από κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον κλάδο
Από κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον κλάδο
Τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, στη γραμμή του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί όμιλοι θα χρηματοδοτηθούν αδρά από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, «το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ προϋπολογίζει αδρή χρηματοδότηση σε επενδύσεις ευρωπαϊκών ομίλων για την ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντάς τους εγγυημένα κέρδη μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, στοχεύοντας να μη χάσουν έδαφος από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, εντείνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης, συμπιέζοντας μισθούς και δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ εκτιμά πως τα αναμενόμενα κέρδη των μονοπωλίων θα φτάσουν στα 1,25 τρισ. το 2025 στην ΕΕ.

Στη γραμμή του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης", που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης" της ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων εξαπολύουν συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Προωθούν απολύσεις, "εθελούσιες εξόδους", "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, εργολαβική εργασία μέσω παρένθετων εταιρειών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία και πληρωμή μόνο του "ενεργού χρόνου", αύξηση του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά με "μπλοκάκι", κάλυψη οργανικών αναγκών με θέσεις πρακτικής κ.ά.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπροστά σε αυτήν την επίθεση, παρά τη σιγή νεκροταφείου που επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο με την επίκληση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας όσο και με την ένταση της καταστολής και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται, αντιστέκονται σε αυτήν την κατάσταση. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις "Intralot", "Vodafone", "Forthnet", "Teleperformance", "Omilia" ενάντια σε απολύσεις που έχουν γίνει ή έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΝΟΚΙΑ για χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως στο πλαίσιο ενός σχεδίου "μείωσης κόστους", που στην Ελλάδα αντιστοιχίζεται με 38 απολύσεις μέσα στο έτος και οι οποίες έρχονται σε συνέχεια δεκάδων απολύσεων τα τελευταία χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Πώς αιτιολογεί ότι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων στην παραγωγή στο όνομα της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας όχι μόνο δεν συνοδεύεται με λιγότερη, καλύτερα αμειβόμενη εργασία και δραστική βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς αλλά αντίθετα ήδη καταγράφονται και προεξοφλούνται για το μέλλον ακριβώς τα αντίθετα;

- Πώς τοποθετείται στα αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή απασχόληση με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνει την ανήξερη η Κομισιόν για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της στην Υγεία(2022-01-19 00:00:00.0)
Κυβερνήσεις - κεφάλαιο φορτώνουν στον λαό τα βάρβαρα προαπαιτούμενα(2021-10-07 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων, στους εκβιασμούς, στις απολύσεις(2021-07-14 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δεν νομιμοποιούν τα αντιλαϊκά μέτρα που συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης(2021-06-30 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των λαών(2021-06-10 00:00:00.0)
Ερώτηση για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική(2020-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ