Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ακονίζουν μαχαίρια» για την «επόμενη μέρα»

«Μαχαίρια» ακονίζουν καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, όπως δείχνει και ο «συνωστισμός» ηγετών και παραγόντων.

Στις συναντήσεις του εκεί, ο Μ. Ντράγκι άπλωσε όλη την «ατζέντα» του ιταλικού κεφαλαίου στην προσπάθεια να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο για τα ιταλικά ενεργειακά και κατασκευαστικά μονοπώλια από τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο της χώρας και τα προωθούμενα σχέδια «ανοικοδόμησης», όπως και να διαπραγματευτεί μία καλύτερη «συνεργασία» για την ανακοπή μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Ιταλία μέσω Λιβύης.

Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο Μ. Ντράγκι τόνισε ότι επέλεξε να κάνει στη Λιβύη την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, για να δείξει και να εμβαθύνει «τους ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς» των δύο χωρών. «Υπάρχει επιθυμία για ένα μέλλον που θα ξαναρχίσει γρήγορα», ανέφερε, δίνοντας εύσημα στις λιβυκές αρχές για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία.

Ο Ντμπέιμπα από τη μεριά του είπε πως συμφώνησαν να κάνουν βήματα προς την πλήρη επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και να διευκολύνουν τη χορήγηση βίζας σε Λίβυους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιταλία.

Μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, στην Τρίπολη είχε μεταβεί και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Ρ. Αμπέλα, τονίζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του πως επιθυμεί την αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε οικονομία, ασφάλεια και εμπόριο. Ο δε Λίβυος πρωθυπουργός υπενθύμισε το «σημαντικό ρόλο» της Μάλτας στην «επίλυση» της πολυετούς σύγκρουσης στη Λιβύη, με τη συχνή φιλοξενία ενδολιβυκών συναντήσεων.

Τη Δευτέρα επίσης τη Λιβύη επισκέφθηκε πολυάριθμη εμπορική αποστολή από την Κίνα, μεταξύ των οποίων ήταν και ανώτερα στελέχη της κατασκευαστικής εταιρείας «Kimberley CAPITAL Holding Company» που ειδικεύεται σε μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά και στελέχη κρατικών εταιρειών Ενέργειας, ανάπτυξης υποδομών, κ.ά. Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, Μοχάμαντ αλ Χουάιτζ, που τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση «εγγυάται» τις επενδύσεις ξένων εταιρειών. «Η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη υποδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, της στέγασης, των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα συνήλθε στη Βεγγάζη το πρώτο Φόρουμ της γενικής διοίκησης του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, υπό το σύνθημα «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Λιβύης και του λαού της». Η συνάντηση ξεκίνησε παρουσία του στρατηγού Χάφταρ και του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Τζόι Χουντ, που χαρακτήρισε τον Χάφταρ «σημαντικό δρώντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Λιβύη», ενώ τόνισε την ανάγκη οι λιβυκές πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη και να συνεχίσουν «την καταπολέμηση του εξτρεμισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ