Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάλπικες γραμμές...

Το ...πετσόκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά, την επέκταση της απλήρωτης εργασίας, το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, είπε ότι «με το νομοσχέδιο θεσπίζονται αλλαγές που ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν τολμήσει να εφαρμόσουν. Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο όραμα της ΝΔ (...) Σήμερα, που ο συντηρητικός συσχετισμός δυνάμεων της Ευρώπης έχει στραφεί εξ ανάγκης σε μια πιο κεϊνσιανή πολιτική (...) η ΝΔ πάει ακριβώς στην αντίθετη πλευρά». Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο προέκυψε ως αποκύημα της ...νεοφιλελεύθερης διαστροφής της ΝΔ και επομένως καμιά σχέση δεν έχει με τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του, στο έδαφος μάλιστα επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων και έντασης του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ και παγκόσμια.

... και πήλινα τείχη

Οι «ανατροπές του αιώνα» που σχεδιάζει η ΝΔ, πατάνε στο στέρεο έδαφος των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενοι. Κάτι θα θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα χρόνια της «μνημονιακής» του διακυβέρνησης, όταν διεύρυνε την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, έβαλε νέα εμπόδια στην απεργία, υλοποίησε τον νόμο του «νεοφιλελεύθερου» Βρούτση για καθορισμό του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και άλλα παρόμοια. Αλλά και σήμερα, το «αντισχέδιο» που προτείνει απέναντι στο «σχέδιο ανάκαμψης» της κυβέρνησης δείχνει πόσο κάλπικο είναι το δίπολο «νεοφιλελεύθερος - νεοκεϊνσιανός» που στήνουν στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, για το ποιος είναι ικανότερος να οδηγήσει το κεφάλαιο στην ανάκαμψη και να διαχειριστεί τις λαϊκές αντιδράσεις. Οσο για τον ...ψόγο ότι η ΝΔ διαφοροποιείται από την κεϊνσιανή ΕΕ, και μόνο το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είναι αντικείμενο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και προϋπόθεση για να εκταμιεύσει η Κομισιόν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι αρκετό για να κάνει θρύψαλα τα πήλινα τείχη ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές της ίδιας αστικής πολιτικής που υπηρετούν όλα τα κόμματα της ΕΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ντόμινο

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά μιας συστοιχίας πυραύλων «Patriot» - με το ανάλογο στρατιωτικό προσωπικό - στην περιοχή του Κόλπου, ως «επισφράγιση» της ενεργότερης εμπλοκής της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με μέτωπο στο Ιράν. Από δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, όμως, προκύπτει άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης: Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποσύρει το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις συστοιχίες «Patriot» από την περιοχή του Κόλπου (τις ανέπτυξε εκεί το 2019). Μία από αυτές βρισκόταν μέχρι πρότινος σε αεροπορική βάση στη σαουδαραβική πόλη Al Kharj. Η απόσυρση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων έγινε στο πλαίσιο «μιας ευρύτερης προσπάθειας να κατευθυνθούν περισσότερες δυνάμεις στον Ειρηνικό», απέναντι στην Κίνα, όπως γράφεται χαρακτηριστικά. Ποιος λοιπόν θα καλύψει το κενό που ανοίγεται για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στον Περσικό Κόλπο; Η Ελλάδα, με την αποστολή της συστοιχίας «Patriot»! Μιλάμε δηλαδή για κανονικό ντόμινο, από τη Μεσόγειο και τον Περσικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, στο έδαφος της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, που παγιδεύει το λαό σε κινούμενη άμμο κινδύνων και ανασφάλειας.

Μεγάλες προσπάθειες

«Εδώ και 2,5 μήνες παλεύουμε και προσπαθούμε για την Κοζάνη, ο κρατικός μηχανισμός έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες», έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, που παραμένουν απροστάτευτοι από τον κορονοϊό, αλλά και από τις συνέπειες των διαδοχικών «λοκντάουν» που μπαινοβγαίνει η Περιφερειακή Ενότητα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική από τη μαγική εικόνα που φτιάχνει με θράσος η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η Κοζάνη βρίσκεται σταθερά στο «μάτι του κυκλώνα» από την αρχή της πανδημίας, η ΜΕΘ του νοσοκομείου που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως ΜΑΦ, «εγκαινιάστηκε» αρκετές φορές, με τον αριθμό των κλινών να καταλήγει στις 4 - αντί για 10 που είναι οι προδιαγραφές της - λόγω έλλειψης προσωπικού. Ακόμα κι αυτά τα πολύτιμα κρεβάτια λειτούργησαν τελικά με την επιστροφή των αποσπασμένων γιατρών, που άφησαν πίσω τους άλλα κενά, καθώς δεν υπήρξε κανένας διορισμός, όχι μόνο το τελευταίο δίμηνο, στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός, αλλά όλο το διάστημα της πανδημίας. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας για μια βδομάδα ένας εντατικολόγος και ένα πλήρωμα ΕΚΑΒ. Σε αυτά εξαντλούνται λοιπόν οι «μεγάλες προσπάθειες» της κυβέρνησης, συν το «χαϊδολόγημα» του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην περιοχή, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η μετατροπή της χειρουργικής κλινικής του «Μαμάτσειου» σε Covid, με τα μη Covid περιστατικά να μεταφέρονται σε ιδιωτική κλινική...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1772 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και διανοητής του ουτοπικού σοσιαλισμού Σαρλ Φουριέ. Ο ουτοπικός σοσιαλισμός, επηρεασμένος και από αστικές - μικροαστικές ροπές, αναζήτησε τα ιδανικά της νέας κοινωνίας χωρίς σωστή διερεύνηση και κριτική για την υπόσταση της κοινωνίας, για τις κινητήριες δυνάμεις που φέρνουν την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας και για τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσει η εργατική τάξη για να κατακτήσει την εξουσία και να δημιουργήσει πραγματικά τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Στον αντίποδα, οι θεμελιωτές του επιστημονικού σοσιαλισμού Μαρξ και Ενγκελς διερεύνησαν με απόλυτη οξύνοια και βαθύτητα την υπόσταση της κοινωνίας, αναδεικνύοντας την πάλη των τάξεων ως τη βασική κινητήρια δύναμη της κοινωνικής αλλαγής, πάλη που πηγάζει από την αντίθεση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τις σχέσεις παραγωγής και διακρίβωσαν σωστά τα μέσα και τη στρατηγική και την τακτική του αγώνα της εργατικής τάξης για να φτάσει στον τελικό σκοπό της. Ετσι λοιπόν θεμελιώθηκε η σοσιαλιστική ιδεολογία γερά πάνω στην επιστημονική γνώση και στο οικονομικό και στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πεδίο.

1614 Πεθαίνει ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο).

1824 Πεθαίνει στο Μεσολόγγι ο λόρδος Μπάιρον (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον), ο φιλέλληνας ποιητής που συνέδεσε το όνομά του με την Επανάσταση του 1821.

1922 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.

1943 Είκοσι επτά στελέχη του ΕΛΑΣ της Αθήνας, με επικεφαλής τον Σπύρο Κωτσάκη (Νέστορα), υπεύθυνο του ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά, απελευθερώνουν από τη «Σωτηρία» 56 στελέχη του ΚΚΕ, που κρατούσε η μεταξική δικτατορία στο Στρατόπεδο της Ακροναυπλίας και είχε παραδώσει στους κατακτητές. Η επιχείρηση, που αναπτέρωσε το ηθικό του λαού της πρωτεύουσας, είχε αποφασιστεί από το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

1943 Προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ο τέως βενιζελικός στρατιωτικός Στέφανος Σαράφης, που τότε είχε τον βαθμό του συνταγματάρχη. Ως στρατηγός του ΕΛΑΣ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε αρχικά στη Λήμνο (1946) και κατόπιν στη Μακρόνησο (1948). Μετά τη λήξη του εμφυλίου θα εκλεγεί βουλευτής της ΕΔΑ, ενώ στις 31/5/1956 θα σκοτωθεί από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε Αμερικανός υποσμηνίας που υπηρετούσε στην 22η μοίρα διαβιβάσεων της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ελληνικού.

1944 Σχηματίζεται η τρίτη δοσιλογική κυβέρνηση (Ι. Ράλλη).

1963 Θεμελιώνεται στην παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου της γαλλικής «Πεσινέ». Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία από το ελληνικό αστικό κράτος.

1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέρχονται στη μεγαλύτερη έως τότε πανεργατική απεργία των μεταπολιτευτικών χρόνων ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).

1992 Πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης.

2000 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org