Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πεζοπορία στο Βέρμιο ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών

Πεζοπορία στο Βέρμιο οργανώνει την Κυριακή 11 Απρίλη το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, ενάντια στον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, στο Βέρμιο δρομολογείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες.

Η πεζοπορία έχει σημείο εκκίνησης την πλατεία Πύργων Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, στις 8.30 π.μ., και θα διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες.

Στο κάλεσμά του το Συντονιστικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «πράσινη ανάπτυξη» είναι οικονομική ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και προσθέτει: «Η επέλαση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνεχίζεται, καθώς η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της "πράσινης ανάπτυξης" περιλαμβάνει το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη φθηνή εργατική δύναμη, τα νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά "πράσινων" αυτοκινήτων και συσκευών, τους "πράσινους" έμμεσους φόρους και τη γενικότερη αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις νέες "πράσινες" επενδύσεις των ομίλων. Παράλληλα, οι επενδύσεις της "πράσινης ανάπτυξης" οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικούς οικότοπους, προστατευόμενες περιοχές, εκτάσεις που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι - γεωργοί - μελισσοκόμοι της περιοχής».

Η ανακοίνωση τονίζει τις μεγάλες ευθύνες περιφερειακής και δημοτικών αρχών, που αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στο λαό, αναπαράγοντας επιχειρήματα όπως ότι η «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ