Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Οργανώνονται και κλιμακώνουν την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας

Σύσκεψη για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου και για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε στη Λαμία

Στη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης της Πρωτομαγιάς κατέληξε η σύσκεψη, με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και φορέων της Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Απρίλη στο πάρκο Τσαλτάκη της Λαμίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, με σκοπό το συντονισμό της δράσης για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, έγινε ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από την κατάσταση που επικρατεί ένα χρόνο τώρα στις δημόσιες δομές Υγείας και τους χώρους δουλειάς. Τονίστηκαν οι παρεμβάσεις των σωματείων και τα αποτελέσματα που επέφεραν στη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις για την κλιμάκωση της δράσης.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να προωθήσει νέα αντεργατικά μέτρα

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τονίζοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα σταματούν στις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων και σημείωσε ότι όπου τα σωματεία και εργαζόμενοι ανέπτυξαν δράση κατάφεραν να επιβάλουν τη λήψη μέτρων προστασίας. Στάθηκε επίσης στις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας Φθιώτιδας και επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν προχώρησε στην ενίσχυσή τους, στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και στη στελέχωση των αρμόδιων μηχανισμών για τον έλεγχο λήψης μέτρων στους χώρους δουλειάς. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Αταλάντης, όπου το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έξαρση της πανδημίας, με εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς, σημειώνοντας ότι την κατάσταση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 6 γιατροί και 8 μόνιμοι νοσηλευτές του εκεί Κέντρου Υγείας. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προωθήσει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη έντασης της δράσης στους χώρους δουλειάς και του αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λαμίας αναφέρθηκε ο Βασίλης Αντωνιάδης, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση της πανδημίας βασίστηκε στο υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε μερικές προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών. Πρόσθεσε επίσης ότι στη μάχη της πανδημίας ρίχθηκαν γιατροί με κάθε είδους ειδικότητα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η ανεπάρκεια σε προσωπικό έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας.

Μέτρα στους χώρους δουλειάς απαιτούν οι εργαζόμενοι

Στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας στην περιοχή της Λοκρίδας αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις των σωματείων της ΛΑΡΚΟ είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων στο εργοστάσιο, όπως τακτικά τεστ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πάνω από 5.000 τεστ, ενώ σε ολόκληρο το δήμο Λοκρών δεν ξεπέρασαν τις 3.000. Επίσης, σημείωσε ότι η εμπειρία από τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τις μικρές νίκες που έχουν πετύχει, τόσο απέναντι στη διάλυση και εκποίηση της εταιρείας όσο και για τη λήψη μέτρων προστασίας, δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου και κυρίως στα σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι η εργοδοσία αρνιόταν να πάρει μέτρα προστασίας και πρόληψης, επικαλούμενη το κόστος, ενώ την ίδια στιγμή τα κέρδη της εκτινάσσονταν. Σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα και ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις και διεκδικήσεις του σωματείου.

Στις διεκδικήσεις που ανέπτυξαν οι αγροτικοί σύλλογοι της Φθιώτιδας το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Θανάσης Καϊδατζής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι η δράση αυτή έφερε μικρές νίκες, όπως η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στο δήμο Μακρακώμης, η επέκταση του εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό στη Φθιώτιδα. Επισήμανε ακόμη ότι παραμένει επιτακτική ανάγκη η λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Στην ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση αναφέρθηκε ο Θύμιος Τσέτσος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας και γραμματέας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, έχοντας και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολιτευτικής λογικής του «θα λογαριαστούμε μετά».

Στους αγώνες των φοιτητών για ασφαλές άνοιγμα των σχολών τους, που εξελίσσονται και στην πόλη της Λαμίας, αναφέρθηκε η Δήμητρα Τούντα, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντί να δώσει χρήματα για το άνοιγμα των σχολών προχωρά στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και απαντά με καταστολή.

Τέλος, στις ιδιαίτερες επιπτώσεις που έχει επιφέρει στις γυναίκες η κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως η περαιτέρω δυσκολία σε ολοκληρωμένο ιατρικό έλεγχο, η τηλεργασία, ο επιπλέον φόρτος της τηλεκπαίδευσης των παιδιών και η εντατικοποίηση της εργασίας, αναφέρθηκε η Γιώτα Αναγνωστοπούλου, από την Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ