Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Εμπόδιο στο έγκλημα των χωματερών θα σταθεί ο ίδιος ο λαός

Δυναμική κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος από σωματεία και φορείς της Αττικής

Σε δίωρο αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη Μεσογείων, προχώρησαν χτες το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής. Η κινητοποίηση έγινε από κοινού με σωματεία και φορείς του Πειραιά, με τη στήριξη του εκεί Εργατικού Κέντρου, που αντιδρούν επίσης στην εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, στη μονιμοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην καρδιά του Περάματος, αλλά και στη ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο λιμάνι, όπως της COSCO, της «Oil One», των καζανιών του θανάτου, που μετατρέπει σε «θάλαμο αερίων» τις εργατογειτονιές της περιοχής. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης σωματεία και φορείς της Α' Αθήνας.

Με συνθήματα «Τα κέρδη τους τσακίζουν το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», «Εδώ, εδώ με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό» και «Εδώ και τώρα ξεσηκωμός, εμπόδιο στο έγκλημα είναι ο λαός», κατήγγειλαν την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), που συνεχίζουν τον εμπαιγμό της διοίκησης Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), που ...υποσχόταν κλείσιμο της χωματερής της Φυλής.

Στο πλαίσιο του αποκλεισμού έγιναν ομιλίες, ενώ καταγγέλθηκε η ύπαρξη drone της ΕΛ.ΑΣ. που κατέγραφε την κινητοποίηση.


RIZOSPASTIS

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σιώρας, Στέλλα Βαλαβάνη και Νίκη Χρονοπούλου. Επίσης, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους της Αττικής. Παραβρέθηκε ακόμα ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης.

Δεν υποχωρούμε από τα δίκαια αιτήματά μας

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ανάμεσα σε άλλα, μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων να μη συμβιβαστούν με τη μετατροπή των πόλεων σε σκουπιδαριό για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που βλέπουν στη διαχείριση των σκουπιδιών ένα ακόμα πεδίο για να γεμίσουν κι άλλο τα θησαυροφυλάκιά τους. «Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των λίγων. Τη ζωή των παιδιών μας δεν την παίζουμε κορόνα - γράμματα», σημείωσε.

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης και σημείωσε: «Οι δεκάδες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς στις γειτονιές του Πειραιά ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος, αποκάλυψαν τους σχεδιασμούς που ματώνουν κυριολεκτικά τη ζωή μας, έβαλαν μπροστά τις διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού μας».

Απευθύνοντας χαιρετισμό, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δημήτρης Πρωιμάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η δράση σας, μέσα από συλλογικούς φορείς, αποτελεί την ελπίδα για τους αγώνες που χρειάζεται να γίνουν και ταυτόχρονα είναι αυτή που μπορεί να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει περισσότερες δυνάμεις. Να αποτελέσει μάθημα για εσάς αλλά και σε εμάς που εργαζόμαστε στη Δημόσια Διοίκηση, τελικά ποιος είναι ο αφέντης αυτού του τόπου, που δεν μιλά τη γλώσσα του κέρδους, αλλά που θέλει να διαμορφώσει τον κόσμο με ελπίδα για το αύριο».

Στην κινητοποίηση μίλησαν ακόμα η Ειρήνη Καλαϊτζή, από τον Σύλλογο Γυναικών Περάματος.

Ο Θύμιος Βασιλείου, ο Χρύσανθος Κυριαζής και η Δημοφίλη Χαλκιώτη, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων και φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, αναφέρθηκαν στο έγκλημα δεκαετιών, που όχι μόνο συνεχίζεται αλλά επεκτείνεται, με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής να συνεχίζουν να ζουν με την υγειονομική βόμβα του τεράστιου σκουπιδότοπου.

«Ανοίγει ο δρόμος για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στην Αττική, διευρύνει μία ανοιχτή πληγή για την υγεία μας, είναι ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση συνολικά της διαχείρισης των απορριμμάτων», ανέφερε ο Χρ. Κυριαζής, με τον Θ. Βασιλείου να επισημαίνει ότι «την ώρα που ανοίγουν χωματερές, την ίδια στιγμή κλείνουν νοσοκομεία μετατρέποντας τα σε νοσοκομεία μιας νόσου, δεν επιτάσσουν την ιδιωτική Υγεία για να ανοίξουν ΜΕΘ, αδιαφορώντας για τη ζωή μας».

Η Δ. Χαλκιώτη κάλεσε «με τον αγώνα μας να σταματήσουμε τα νέα εγκλήματα τύπου "Φυλής" που θέλουν να πραγματοποιήσουν, με τον περιφερειακό σχεδιασμό να σχεδιάζει δεκάδες ΧΥΤΥ σε όλη την Αττική και να ανοίγει το δρόμο για την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων στην Αττική (...) Τώρα χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα της ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, που δεν προωθείται γιατί γι' αυτούς αποτελεί κόστος».

Βασικά αιτήματα των διαδηλωτών:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ