Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΑΘΕΡΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
«Αυτοδιάγνωση» και «ατομική ευθύνη» η συνταγή της κυβέρνησης

Συνεχίζεται η εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, με 98 διασωληνωμένους να είναι εκτός ΜΕΘ χτες το βράδυ, ο ένας εκ των οποίων από τις 18 Μάρτη. Μόνο το τριήμερο που πέρασε έγιναν 1.449 νέες εισαγωγές Covid (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 759 (από 749 χτες), με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 277.277, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 8.453 θάνατοι.

Χτες άλλοι 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα (με μόλις 16.332 τεστ) ήταν 1.866, εκ των οποίων 783 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κέντρο 184, Δυτική Αθήνα 125, Πειραιάς 123, Νότιος Τομέας 112, Βόρειος Τομέας 95, Ανατολική Αττική 85, Δυτική Αττική 55, Νήσων 4), 245 στη Θεσσαλονίκη και 112 στην Αχαΐα. Την Κυριακή καταγράφηκαν ακόμη 78 θάνατοι και 1.955 νέα κρούσματα, και το Σάββατο 70 νεκροί και 3.232 νέα κρούσματα.

Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα 15χρονο κορίτσι, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» από την μητέρα του λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου. Είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και αναμένεται να γίνει νεκροψία. Πρόκειται για το τρίτο ανήλικο θύμα στη χώρα.

Εκτός ορίων η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο μέχρι χτες 3 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ (ο ένας είναι στην αναμονή εδώ και 9 μέρες) και 17 στις ΜΕΘ, ενώ νοσηλεύονταν 103 ασθενείς Covid. Ηδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άλλων παθήσεων προς ιδιωτικές κλινικές (που θα τους νοσηλεύσουν με το αζημίωτο), προκειμένου να μετατραπεί το νοσοκομείο εξολοκλήρου σε Covid.

Οπως και σε άλλα νοσοκομεία, έτσι και στο «Θριάσιο» υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά, καθώς παρά τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του Σωματείου, ακόμα και τώρα δεν γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος ούτε στους εργαζόμενους, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 100%, και 9 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ και διασκορπισμένοι σε δύο διαφορετικές κλινικές Covid του νοσοκομείου. Στο «Γεννηματάς» η εφημερία ξεκινά με ελάχιστα κρεβάτια Covid, ενώ υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και μέσα στο νοσοκομείο, όπου χτες έκλεισε η Νευροχειρουργική.

Στον «Ερυθρό Σταυρό», οι εφημερίες ανακοινώνονται την ίδια μέρα και είναι συχνά επισφαλείς, καθώς δεν πραγματοποιούνται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας, συχνά ούτε του ίδιου τομέα, ενώ δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς στοιβάζονται σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

Πληρότητα στο 100% παρουσιάζεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, όπου «8 παίρνουν εξιτήριο και 8 έρχονται» και τα 26 κρεβάτια ΜΕΘ είναι γεμάτα, ενώ δύο διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ στα επείγοντα εδώ και δύο μέρες. Χαρακτηριστική της απουσίας μέτρων πρόληψης είναι η καταγγελία υγειονομικών ότι σε κάθε εφημερία έρχονται θετικοί ασθενείς που λίγες μέρες πριν είχαν νοσηλευτεί για άλλο λόγο. Την ίδια ώρα, 40 υγειονομικοί παραμένουν στην αναμονή να εμβολιαστούν, κάποιοι από αυτούς μέχρι και ένα μήνα.

Από μηχανής ...self test

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να βομβαρδίζει το λαό με συστάσεις για «υπομονή» ώσπου να έρθουν κι άλλα εμβόλια, με self test για... αυτοδιάγνωση, ως άλλοθι για την επικίνδυνη πολιτική της, και μπόλικη ατομική ευθύνη, δείχνοντας ως υπαίτιους για τη διασπορά τις διάφορες «συναθροίσεις» σε πεζόδρομους, κάποια «κορονοπάρτι» και βέβαια τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του λαού.

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη συνέστησε χτες «υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου» και είπε ότι «στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test». Εξήγγειλε ότι «θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων, με στόχο έως το τέλος της βδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν, σε πρώτη φάση, τους μαθητές λυκείου ηλικίας 16 -18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στο μεταξύ, την ώρα που στους χώρους δουλειάς γίνεται το «σώσε», η κυβέρνηση πέταξε και εκεί την ευθύνη στους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους να στηθούν στις ουρές για τεστ, ώστε να απαλλάξει την εργοδοσία ακόμα και από το πλέον στοιχειώδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ