Τρίτη 6 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γέφυρα του Ρυμνίου πραγματοποίησαν την Κυριακή 4 Απρίλη το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και η Επιτροπή Αγώνα για τη σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Κοζάνης - Σερβίων Βελβεντού, ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Χατζηδαμιανός, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής με τον αγώνα τους δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περιοχή τους σε «νεκροταφείο αμιάντου όλης της Ελλάδας», και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα και νέες, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να παρθούν τα σχέδια πίσω.

Σημείωσε επίσης ότι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αιανής, των Καμβουνίων, των Σερβίων και του Βελβεντού έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λειτουργία των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ), που καταλήστευσαν την περιοχή, άφησαν πίσω τους εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος και κατέστρεψαν την υγεία των εργαζομένων και του λαού, ενώ πρόσθεσε πως προς τιμήν τους τα τοπικά συμβούλια της περιοχής με καταδικαστικές αποφάσεις έχουν διαχωρίσει τη στάση τους από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των διοικήσεων δήμου και Περιφέρειας.

«Στη αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδιαμανός, τονίζοντας ότι τα ταξικά σωματεία είχαν επισημάνει πως εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για το λαό από την αρχή της προώθησης του κυβερνητικού σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης. «Το πρόσχημα ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και άλλα τέτοια. Αντί για αυτά οι επενδύσεις όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον αλλά κάνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους, εφιάλτη για το λαό. ΧΥΤΑΜ, καύση σκουπιδιών, 13 GW ΑΠΕ που θα καταστρέψουν ορεινούς όγκους, δάση και βοσκοτόπια, που θα συρρικνώσουν την αγροτική παραγωγή, είναι κάποια από αυτά που μας ετοιμάζουν».

Κλείνοντας ο Κ. Χατζηδαμιανός υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, να γίνει πιο μαζικός, να πάρει και νέες μορφές, και σε καμία περίπτωση ο λαός να μην εφησυχάσει επειδή, κάτω από την πίεση των αποφάσεων των τοπικών κοινοτήτων και των αντιδράσεων του λαού, οι διοικήσεις της Περιφέρειας και του δήμου ανασκουμπώθηκαν απέναντι σε μια επένδυση που της «κλείνουν το μάτι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ