Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΚΕΤΟ
Παγίδα θανάτου οι χώροι δουλιάς

Νεκρός και ναυτεργάτης. Δύο ακόμα οικοδόμοι τραυματίες

Σε εφιάλτη έχουν μετατραπεί για τους εργαζόμενους οι χώροι δουλιάς. Κάθε μέρα που περνά, αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι τεράστιες διαστάσεις του διαρκούς εγκλήματος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης σε βάρος της ζωής των εργαζομένων. Οκτώ νεκρούς (σ.σ. χτες ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ναυτεργάτη) και πέντε σοβαρά τραυματίες μετρά η εργατική τάξη τον τελευταίο καιρό, θύματα της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Τις δύο τελευταίες μέρες, προστέθηκαν δύο ακόμα ονόματα εργαζομένων που τραυματίστηκαν στο χώρο δουλιάς και κινδύνεψε η ζωή τους, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, ήδη, οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ τίμησαν τους νεκρούς τους με μια πρώτη απεργία και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, την περασμένη Πέμπτη, στέλνοντας το μήνυμα: Οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε ανακοίνωσή του, σήμανε συναγερμό και κάλεσε συνδικάτα και εργαζόμενους να προστατέψουν με τον αγώνα τους το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλιά.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Φώτης Κουτσίκος, εργαζόμενος στην εταιρία ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ, στη Δυτική Περιφερειακή του Υμηττού, υπέστη σοβαρά εγκαύματα ύστερα από σκάσιμο δοχείου που περιείχε εύφλεκτο υλικό. Ο Φ. Κουτσίκος μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας, όπου και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική, κυρίως λόγω των δηλητηριωδών ουσιών που εισέπνευσε. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου, επισκεπτόμενοι χθες το χώρο, διαπίστωσαν ότι επικρατεί μια κατάσταση, που κάθε άλλο παρά μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής για τους εργαζόμενους. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Γ. Θεοδώρου είπε στο «Ρ» ότι βρήκαν αφύλακτα δοχεία με εύφλεκτα υλικά, μπετόβεργες σκορπισμένες εδώ και εκεί, ενώ ένας εργαζόμενος βρισκόταν ουσιαστικά κρεμασμένος στο πλάι μιας σήραγγας χωρίς σκαλωσιά.

Ούτε γιατρός, ούτε ασθενοφόρο στο Ολυμπιακό Χωριό

Χθες Παρασκευή, στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, ο Βασίλης Χουσιάδας, εργαζόμενος στο χώρος της Β` Εργολαβίας, στον υπεργολάβο Μπουρογιάννη, στην τεχνική εταιρία «Ολυμπιακή Τεχνική», παραλίγο να σκοτωθεί, όταν έπεσε από τον πρώτο όροφο. Το συγκεκριμένο ατύχημα ανέδειξε ότι το Ολυμπιακό Χωριό δε διαθέτει καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Δηλαδή γιατρό και ασθενοφόρο σε ένα τεραστίων διαστάσεων έργο που απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους. Το αποτέλεσμα ήταν ο Β. Χουσιάδας να παραμείνει ξαπλωμένος μισή ώρα μέχρι να εμφανιστεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, κάτι που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σε ανακοίνωσή του, απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί: «Αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν συνθήκες κάτεργου στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, το έργο δε θα ολοκληρωθεί, δε θα φιλοξενήσει τους αθλητές των Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ