Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραπλανητικές προσδοκίες

Προσδοκίες δημιουργούν, για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση και τα φιλικά ΜΜΕ για το Κυπριακό, με αφορμή τις εντατικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν Κληρίδης - Ντενκτάς. Αντί άλλου σχολιασμού θα παραθέσουμε αποσπάσματα από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στις αρχές Δεκέμβρη σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος είναι προς τη μορφή μιας Συνομοσπονδίας μεταξύ δυο ανεξαρτήτων οντοτήτων ή μιας χαλαρής Ομοσπονδίας» εκτιμούσε και πρόσθετε: «Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ως μοχλός εκβιασμού, προκειμένου να καταληχθεί "λύση" στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Ειδικά για το κλίμα που από τότε καλλιεργούνταν, επισήμαινε προφητικά: «Οσες πολιτικές δυνάμεις, πρωταρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας, διευκολύνουν από τα πράγματα το προχώρημα μιας τέτοιας απαράδεκτης για το σύνολο του κυπριακού λαού "λύσης"». Οσο για τη θέση του Κόμματος ξεκαθάριζε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Μια τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο το Κυπριακό θα παραμένει στη μέγκενη των ιμπεριαλιστών».

Ας τοποθετηθεί...

Με ιδιαίτερη έμφαση και καμάρι παρουσίασε, προχτές, ο Κ. Λαλιώτης μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η κοινωνία υποδέχεται θετικά τις πρωτοβουλίες του κόμματός του, για διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, ενώ η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των «προοδευτικών δυνάμεων» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Αφού, λοιπόν, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ πιστεύει τόσο πολύ στα αποτελέσματα αυτά, ας κάνει μια δημόσια τοποθέτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη», από τον περασμένο Ιούλη και Σεπτέμβρη, αντίστοιχα. Εάν δυσκολεύεται να τις βρει, πολύ ευχαρίστως να του τις προμηθεύσουμε εμείς...

«Παλικαρισμοί» φασιστοειδών

Το χτεσινό περιστατικό δεν είναι, δυστυχώς, το πρώτο. Πολυμελής ομάδα φασιστοειδών εξάντλησε την «παλικαριά» της επιτιθέμενη στο Β. Καλαμαρά, μαθητή του 60ού γυμνασίου στην Κυψέλη και μέλους της ΚΝΕ. Προχτές άλλη ομάδα - πιθανά τα ίδια άτομα, σίγουρα όμως των ιδίων αντιλήψεων - τόλμησε, εν ώρα μαθήματος, να αναρτήσει πανό στο 32ο λύκειο Αθήνας με σύνθημα: «Εξω οι ξένοι»!

Πέρα από την αυτονόητη, άμεση και αποφασιστική, αντίδραση της ΚΝΕ σε τέτοια κρούσματα τρομοκρατίας σε βάρος είτε μελών της, είτε δημοκρατικών και αλλοδαπών μαθητών, έχει χρέος, πλέον, να παρέμβει σύσσωμη η σχολική κοινότητα και να βάλει φραγμό στη δράση τέτοιων ομάδων. Η απαθής παρακολούθηση των αλλεπάλληλων παρόμοιων φαινομένων, όχι μόνο δε βοηθά, αντίθετα συμβάλλει στην επανάληψη και ενίσχυσή τους. Αντίστοιχη ευθύνη έχουν, επίσης, οι τοπικές οργανώσεις της περιοχής και οι πολιτικές δυνάμεις γενικότερα, διαφορετικά, η σιωπή και η απραξία τους θα ισοδυναμεί αντικειμενικά με συνενοχή.

Παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων

Μπορεί να διεξαχθεί κανονικά και νόμιμα μια δίκη, όταν ο δικηγόρος του κατηγορουμένου αναλαμβάνει την υπόθεση λίγα λεπτά πριν την έναρξή της, χωρίς δηλαδή να έχει μια στοιχειώδη έστω ενημέρωση και προετοιμασία για το περιεχόμενό της; Η απάντηση, βέβαια, είναι κατηγορηματικά όχι, ανεξάρτητα από την ουσία της όποιας υπόθεσης, την αθωότητα ή την ενοχή του κατηγορουμένου. Ακόμη περισσότερο, όταν η δίκη διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο και ο κατηγορούμενος βαρύνεται με σοβαρές και βαρύτατες κατηγορίες. Και, όμως, αυτό έγινε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Αθήνας, παρά την άρνηση σειράς δικηγόρων να αναλάβουν το ρόλο της υπεράσπισης, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Δε γνωρίζουμε το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αυτής υπόθεσης και δεν αναφερόμαστε σ' αυτό. Η διαδικασία, όμως, που επέβαλαν οι δικαστές κάθε άλλο παρά εξασφάλισε τους στοιχειώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένους κανόνες υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Περισσεύουν τα βάσανα και τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, δε χρειάζεται να προσθέτουν κι άλλα...

ΥΓ: Αραγε, έτσι εννοεί την «επιτάχυνση της δικαιοσύνης» και τις «γρήγορες δίκες» ο υπουργός Δικαιοσύνης;

Τα ... ανοιχτά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, προσοχή! Το ΠΑΣΟΚ «ανοίγεται στην κοινωνία»! Δεν κάνουμε πλάκα. Δυστυχώς, το δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές.

Την κοινωνία τη ρώτησε, όμως, για να κάνει τέτοια πράγματα; Δε μας φθάνουν οι φασαρίες με το ευρώ; Δε μας φθάνει η κακοκαιρία, που περάσαμε; Δε μας φθάνει το Ασφαλιστικό, που επέρχεται; Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το «άνοιγμα» των ΠΑΣΟΚων;

Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά, αφού ο Κ. Σημίτης λέει ότι οι δημοτικές εκλογές είναι υπόθεση του Κινήματος, σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο Λαλιώτης κι αυτό γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει και τι κλίμα δημιουργεί. Οπως καταλαβαίνετε, μας περιμένουν δύσκολες μέρες.

Να δείτε, που το «σκληρό ροκ» θα εναλλάσσεται με «δημοσκοπήσεις» και τα δυο μαζί με ...εκσυγχρονισμένες εκδοχές των τρικ του μακαρίτη του Κουτσόγιωργα...

ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ όχι πολιτικές, είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν όσον αφορά το Αιγαίο, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στον Ετσεβίτ και υπερασπιζόμενος τη θέση περί Χάγης.

Ετσι όπως πάνε τα πράγματα, όμως, ούτε νομικές ούτε πολιτικές είναι οι λύσεις που σταδιακά δίνονται. Είναι αμερικάνικες ή, ακόμα ...καλύτερα, ΝΑΤΟικές. Κι αυτό αποτελεί ξεχωριστή «κατηγορία» λύσεων.

Εκτος πια αν αυτό εννοεί ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν λέει νομικές. Μια και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποδείξουν με κάθε τρόπο πως το μόνο δίκαιο που εφαρμόζεται είναι το δικό τους.

ΔΕ ΛΕΙΠΕΙ η φαντασία από την Τουρκία. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία μαζί με τη ΣΙΑ και τη Μοσάντ, μέσω του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μάλλον δεν έχουν ιδέα τι εστί κυβέρνηση εκσυγχρονιστών. Ο μόνος ...εμφύλιος που μπορούν να προκαλέσουν είναι στο ΠΑΣΟΚ κι αυτός μέχρι να γίνει συνέδριο και να τους θέσει ο Σημίτης θέμα κυβερνητικής «κουτάλας». Μην τρελαθούμε κιόλας...


Ολυμπιακά κέρδη και θυσίες

Κάπου μεταξύ διαρροών, πινάκων, χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και επικείμενων «εκκαθαρίσεων» στην «Αθήνα 2004», με αφορμή τα προηγούμενα, χάθηκε από τα ΜΜΕ και η ουσία των ιδιαίτερα σοβαρών θεμάτων, που αφορούν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και συζητήθηκαν στη Βουλή. Για την ακρίβεια, σ' αυτό ακριβώς έστρεψαν τη συζήτηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας με το δάχτυλο το δέντρο, κρύβοντας το δάσος των επιπτώσεων που έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα λαϊκά στρώματα.

Εχει γίνει ξεκάθαρο, από τότε που η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προχωρούν χέρι - χέρι, ώστε ο ελληνικός λαός να εμπεδώσει τη νέα μεγάλη ...ιδέα του έθνους. Σκοπός τους είναι να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα όποια αντιλαϊκή επιλογή της κυβέρνησης, ενόψει του 2004. Οπως, για παράδειγμα, τις χιλιάδες κάμερες, που θα παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο όλους τους Αθηναίους σε κάθε τους βήμα. `Η την κατάσταση πολιορκίας, μέσα στην οποία θα διεξαχθούν οι Αγώνες, κατ' εντολήν των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Το πεδίο της αντιπαράθεσης και της κριτικής από τη ΝΔ αναπτύσσεται σε ζητήματα που αφορούν τις καθυστερήσεις. «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά», φωνάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και η κυβέρνηση υπεραμύνεται της εντατικοποίησης και «τρέχει» σε γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει, βέβαια, και ο ΣΥΝ, που η κριτική του μοιάζει με τη γνωστή ρήση, «αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τουλάχιστον ας το απολαύσουμε»...

Ενας 62χρονος οικοδόμος άφησε την τελευταία του πνοή στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το γεγονός αυτό, που μάλλον χαλάει την αισθητική της υπερκομματικής συναίνεσης που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ, ανέδειξε με τρόπο τραγικό τι σημαίνει εντατικοποίηση στην κατασκευή των Ολυμπιακών Εργων. Στο ίδιο έργο, τα εργατικά ατυχήματα είναι πλέον ρουτίνα. Και ο υπουργός Πολιτισμού συγκεντρώνει στο γραφείο του τους κατασκευαστές και - όπως λένε οι πληροφορίες - τους υπόσχεται πριμ, αν τα έργα τελειώσουν ακόμα πιο γρήγορα.

Οσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κερδοφόρα επένδυση για επιχειρηματίες. Με πρόσχημα τη διοργάνωση, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεπουλά έναν - έναν τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τους ορεινούς όγκους. Σ' αυτές τις εκτάσεις, αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα. Με κόστος αρκετών τρισεκατομμυρίων, που, όπως είπε πρόσφατα ο Ε. Βενιζέλος, θα ξέρουμε μετά το 2004.

«

Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πετύχουν, με βάση τα διεθνή και εγχώρια κριτήρια που υπερισχύουν, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν κατάφερε να αντισταθεί, να βάλει κάποιο φρένο». Ισως σ' αυτήν τη φράση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, να κρύβεται όλη η αλήθεια. Πράγματι, αν όλοι δε συνειδητοποιήσουμε γρήγορα τι μας ετοιμάζουν, τότε το Σεπτέμβρη του 2004 ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα δηλώνει ότι οι αγώνες πέτυχαν, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες θα μετρούν τα Ολυμπιακά κέρδη και οι εργαζόμενοι θα μετρούν τις θυσίες που έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν στο όνομα μιας ιδέας, που έχει αγοραστεί από την «Κόκα - Κόλα» και τα «Μακ Ντόναλντς».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα κατά συρροήν ψεύδη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την υπόσχεση ότι οι επιδοτήσεις για τα σιτηρά κι άλλα προϊόντα θα δοθούν στους αγρότες πριν τα Χριστούγεννα είχε δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Τα Χριστούγεννα πέρασαν, πέρασε και η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, κοντεύουμε να φτάσουμε στις... Απόκριες κι ακόμα να δοθούν οι επιδοτήσεις!

Αλλά δεν είναι το μόνο ψεύδος της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Ψέματα είπαν και προς τους βαμβακοπαραγωγούς, υποσχόμενοι ότι η τιμή του βαμβακιού φέτος θα ξεπεράσει τις 310 δραχμές το κιλό, ενώ η αλήθεια είναι ότι η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη. Ψέματα είπαν και στους καπνοπαραγωγούς, ισχυριζόμενοι ότι η κυβέρνηση κατάφερε, με τις παρεμβάσεις της στην ΕΕ, να αποτρέψει την καταστροφή της καπνοκαλλιέργειας, ενώ η αλήθεια είναι πως «πετυχαίνοντας» τριετή αναστολή της κατάργησης των επιδοτήσεων, απλώς μετέφερε για λίγο αργότερα το «θάνατο». Ψέματα είπαν και στους πληγέντες από την κακοκαιρία, τάζοντας κάλυψη των ζημιών, ενώ η αλήθεια είναι πως θα δοθούν κάποια «ψίχουλα» σαν αποζημιώσεις.

Αρχισαν οι «κριτικές»...

Πριν ακόμη τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους, άρχισε η «κριτική» για τις προθέσεις των αγροτοσυνδικαλιστών. Αναρωτιούνται διάφοροι συνάδελφοι, είτε λόγω άγνοιας είτε σε διατεταγμένη υπηρεσία: Γιατί βιάστηκαν οι αγροτοσυνδικαλιστές να αναγγείλουν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των νέων κινητοποιήσεων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το βαμβάκι και τις αποζημιώσεις για την κακοκαιρία και χωρίς να έχει προηγηθεί ο διάλογος με το υπουργείο Γεωργίας; Κι αποφαίνονται: Ο υπουργός Γεωργίας δεν μπορεί να συζητάει υπό την απειλή των Τεμπών κι έτσι κινδυνεύει ν' αποτύχει η αγροτική κινητοποίηση.

Σιγά μη μας πείσουν ότι το πρόβλημα είναι η ημερομηνία και σιγά μην πιστέψουμε πως ανησυχούν μην και δεν πετύχει τους στόχους του το αγροτικό κίνημα.

Και ρωτάμε: Ως πότε οι αγρότες θα περιμένουν να σταματήσει τα ψεύδη για το βαμβάκι ο Β. Αργύρης; Γιατί «απειλείται» ο υπουργός από την εύλογη δήλωση των αγροτών πως, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα κλιμακώσουν, με συγκεκριμένες μορφές πάλης, τον αγώνα τους; Κι, εν πάση περιπτώσει, γιατί η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου στο προηγούμενο διάστημα, όταν δεν υπήρχε η «απειλή των Τεμπών», αλλά οι κινητοποιήσεις γίνονταν χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι;

Τα σαΐνια του υπουργείου Οικονομίας

Για μείωση της ανεργίας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μάλιστα κατά 3 ολόκληρες μονάδες, από 12,5% σε 9,5%, κάνει λόγο δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, αποδίδοντας τη μείωση αυτή στην ευεργετική επίδραση των έργων του Περιφερειακού Προγράμματος του Β` ΚΠΣ στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε αντίστοιχα όμως δελτία Τύπου για τις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δ. Μακεδονίας, οι συντάκτες τους «ξέχασαν» να αναφερθούν στο θέμα της ανεργίας. Οχι βέβαια τυχαία. Την περίοδο εφαρμογής του Β` ΚΠΣ η ανεργία στη χώρα μας αυξήθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας - σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία - μέχρι και στο 12,5%. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ήταν η επίλυση, μέσω των επενδύσεων του Β` ΚΠΣ, κοινωνικών προβλημάτων, αλλά η βελτίωση της κερδοφορίας των πολυεθνικών - προμηθευτών (και ταυτόχρονα «τροφίμων») του Ελληνικού Δημοσίου και του μεγαλοκατασκευαστικού κυκλώματος. Ετσι, σοφά ποιούμενοι στο υπουργείο, πρόβαλλαν το μερικό - τη μείωση της ανεργίας στην Α. Μακεδονία - αποσιωπώντας το συνολικό αποτέλεσμα, την κατακόρυφη δηλαδή άνοδό της στο σύνολο της χώρας. Πραγματικά... σαΐνια, τα παιδιά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατάργηση του μαθητικού «Ιδιώνυμου»

Αλλο ένα κατηγορητήριο δίκης μαθητών, που τόλμησαν να διεκδικήσουν καλύτερη Παιδεία στις πολύμορφες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1998-'99, κατέρρευσε χτες στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας. Και μπορεί οι αποφάσεις των δικαστών, όπως και τις περισσότερες φορές, να είναι αθωωτικές, ωστόσο η ουσία είναι ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών από την κυβέρνηση καλά κρατεί. Η κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνεχίζει να είναι ενεργός και να ποινικοποιεί παλιότερους αλλά και μελλοντικούς αγώνες.

Η κυβέρνηση εμμένει στο μάθημα υποταγής που θέλει να μεταδώσει στους μαθητές, κυρίως όμως θέλει να αποτρέψει φούντωμα νέων αγώνων. Ξέρει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει στην εκπαίδευση αφήνει πολλά θύματα στο δρόμο. Είναι επιλογή της αυτό, αφού το μοντέλο εκπαίδευσης που έχει σήμερα ανάγκη η κυρίαρχη τάξη δε χωράει όλα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, ούτε καν στη βασική εκπαίδευση. Το διπλό εκπαιδευτικό δίκτυο του Ενιαίου Λυκείου (που συνεπάγεται μεγάλες θυσίες για τις λαϊκές οικογένειες) και του υποβαθμισμένου και εγκαταλειμμένου ΤΕΕ δείχνει την επιδίωξη της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Είναι μια ταξική επιλογή που θέλει μάζα μισοειδικευμένου- μισοκαταρτισμένου αυριανού απασχολήσιμου εργατικού δυναμικού και μικρή ελίτ επιστημόνων στελεχών, που θα βγαίνουν μόνο μέσα από το μετέπειτα κόσκινο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την ουσία αυτής της ταξικής πολιτικής, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν πάντα, τη βιώνουν χιλιάδες και χιλιάδες νέοι και λαϊκές οικογένειες, παρόλο που σήμερα δεν αναπτύσσονται αγώνες με τη μαζικότητα που υπήρχε στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η κυβέρνηση «φυλάει τα ρούχα της». Γι' αυτό και παρά τη μεγάλη κατακραυγή που ξεσήκωσε η φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να την κρατάει ενεργό και να σέρνει κάθε τόσο στο εδώλιο του δικαστηρίου τους μαθητές που αγωνίστηκαν.

Αυτός είναι ο μπαμπούλας της και, επισείοντάς τον, επαίρεται ότι πια έχει πείσει την κοινωνία για τα μέτρα που εφαρμόζει. Αυτό τον μπαμπούλα πρέπει να κάνει σκόνη σήμερα ένα δυνατό λαϊκό κίνημα, που πέρα από την κατάργηση του μαθητικού «Ιδιώνυμου» πρέπει αποφασιστικά να διεκδικήσει την άλλη Παιδεία, που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Γιατί οι ανάγκες των νέων για ουσιαστική μόρφωση δε χωράνε στο «στενό κορσέ» της κυβέρνησης. Η λαχτάρα για πραγματική και όχι αποσπασματική γνώση είναι ζωντανή στους νέους. Οι νέοι θέλουν ένα σχολείο δημοκρατικό, ένα σχολείο που θα τους βοηθάει να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους μέχρι τα 18 χρόνια, ώστε με περισσότερα εφόδια να μπορούν να βγουν στην παραγωγή και να είναι χρήσιμοι στο λαό και στον τόπο.

Μαθητές στο εδώλιο

Μικρός, μικρός

την άρχισε

την «έκνομη»

τη δράση,

στα «μέτρα»

της εκπαίδευσης

αντέδρασε

με «στάση»

«κάτσε καλά

Γεράσιμε»,

εφώναζε

στους δρόμους,

δεινά επαραβίασε

τους ποινικούς

τους νόμους!

* * *

Μικρός, μικρός

μας άρχισε

να δίνει αγώνες,

πάλη,

ρίξτε του

- προς συμμόρφωση»

«καμπάνα»

στο κεφάλι,

κόψτε του

στο ξεκίνημα

σύρριζα

τα δυο πόδια,

αγωνιστές

δε θέλουμε,

αλλά πολίτες

βόδια!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ