Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατάργηση του μαθητικού «Ιδιώνυμου»

Αλλο ένα κατηγορητήριο δίκης μαθητών, που τόλμησαν να διεκδικήσουν καλύτερη Παιδεία στις πολύμορφες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1998-'99, κατέρρευσε χτες στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας. Και μπορεί οι αποφάσεις των δικαστών, όπως και τις περισσότερες φορές, να είναι αθωωτικές, ωστόσο η ουσία είναι ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών από την κυβέρνηση καλά κρατεί. Η κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνεχίζει να είναι ενεργός και να ποινικοποιεί παλιότερους αλλά και μελλοντικούς αγώνες.

Η κυβέρνηση εμμένει στο μάθημα υποταγής που θέλει να μεταδώσει στους μαθητές, κυρίως όμως θέλει να αποτρέψει φούντωμα νέων αγώνων. Ξέρει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφώσει στην εκπαίδευση αφήνει πολλά θύματα στο δρόμο. Είναι επιλογή της αυτό, αφού το μοντέλο εκπαίδευσης που έχει σήμερα ανάγκη η κυρίαρχη τάξη δε χωράει όλα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, ούτε καν στη βασική εκπαίδευση. Το διπλό εκπαιδευτικό δίκτυο του Ενιαίου Λυκείου (που συνεπάγεται μεγάλες θυσίες για τις λαϊκές οικογένειες) και του υποβαθμισμένου και εγκαταλειμμένου ΤΕΕ δείχνει την επιδίωξη της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Είναι μια ταξική επιλογή που θέλει μάζα μισοειδικευμένου- μισοκαταρτισμένου αυριανού απασχολήσιμου εργατικού δυναμικού και μικρή ελίτ επιστημόνων στελεχών, που θα βγαίνουν μόνο μέσα από το μετέπειτα κόσκινο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Την ουσία αυτής της ταξικής πολιτικής, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν πάντα, τη βιώνουν χιλιάδες και χιλιάδες νέοι και λαϊκές οικογένειες, παρόλο που σήμερα δεν αναπτύσσονται αγώνες με τη μαζικότητα που υπήρχε στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, η κυβέρνηση «φυλάει τα ρούχα της». Γι' αυτό και παρά τη μεγάλη κατακραυγή που ξεσήκωσε η φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να την κρατάει ενεργό και να σέρνει κάθε τόσο στο εδώλιο του δικαστηρίου τους μαθητές που αγωνίστηκαν.

Αυτός είναι ο μπαμπούλας της και, επισείοντάς τον, επαίρεται ότι πια έχει πείσει την κοινωνία για τα μέτρα που εφαρμόζει. Αυτό τον μπαμπούλα πρέπει να κάνει σκόνη σήμερα ένα δυνατό λαϊκό κίνημα, που πέρα από την κατάργηση του μαθητικού «Ιδιώνυμου» πρέπει αποφασιστικά να διεκδικήσει την άλλη Παιδεία, που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Γιατί οι ανάγκες των νέων για ουσιαστική μόρφωση δε χωράνε στο «στενό κορσέ» της κυβέρνησης. Η λαχτάρα για πραγματική και όχι αποσπασματική γνώση είναι ζωντανή στους νέους. Οι νέοι θέλουν ένα σχολείο δημοκρατικό, ένα σχολείο που θα τους βοηθάει να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους μέχρι τα 18 χρόνια, ώστε με περισσότερα εφόδια να μπορούν να βγουν στην παραγωγή και να είναι χρήσιμοι στο λαό και στον τόπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ