Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ασκληπιείον, το πολύπαθο

Κοντεύουν 13 χρόνια που ο υποσημειούμενος θυμάται υπουργούς Υγείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να περνάνε -κυρίως για προεκλογικούς ανάγκες- απ' το Ασκληπιείο της Βούλας να εγκαινιάζουν τμήματα, νέες λειτουργίες και τα λοιπά και τα λοιπά. Κι όταν έπεφταν οι παράτες οι εργαζόμενοι -ή οι ασθενείς- καλούσαν πάλι τους συντάκτες, για να γράψουν κάτι για την απέραντη παράγκα εκεί στο Ασκληπιείο. Εκεί που οι γιατροί και το προσωπικό με όση αντοχή τους απόμεινε προσπαθούσαν να δείξουν ότι η παροχή υπηρεσιών δεν προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ακόμα και ο νυν υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ διάβηκε τις πύλες του Ασκληπιείου ακριβώς πριν ένα χρόνο (30.1.2001) για να εγκαινιάσει τα νέα χειρουργεία που άρχισαν το 1993 και τελείωσαν το 2000! Και μετά απ' αυτή την εκσυγχρονιστική ταχύτητα δεν έλειπε παρά το κόψιμο μιας κορδέλας, αλλά...

... Αλλά ακόμα -προς δόξαν της ευελιξίας που κλίνουν με στόμφο σε όλες τις πτώσεις οι εκσυγχρονιστές- το χειρουργείο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χρησιμοποιείται ως γραφείο των γιατρών μιας κλινικής. Η μονάδα εμφραγμάτων δεν έχει μόνιτορ. Τα μαγειρεία και η ιματιοθήκη είναι εκτός λειτουργίας για επισκευές.

Πάνω από ένα δισ. δραχμές έταξε ο Αλ. Παπαδόπουλος για το Ασκληπιείο στα εγκαίνια λειτουργίας του Β' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Εκθέσεις επί εκθέσεων δείχνουν την πορεία των έργων.

Μα τα έργα δεν προχωρούν, γιατί δεν υπάρχουν φράγκα. Μόλις με 540 εκ. δραχμές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα μαγειρεία, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, αλλά οι «παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται από εξωτερικούς συνεργάτες» -δηλαδή ιδιώτες- όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Αυτή την κατάσταση βρήκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Ασκληπιείο. Οι διαπιστώσεις του, καθώς και οι προτάσεις τους για την αντιμετώπιση θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία: «Απορία ψάλτου βηξ».

Ετσι ο Κ. Καραμανλής περιόρισε την κριτική του -μετά πολλών επαίνων για το προσωπικό- στις υποσχέσεις του Αλ. Παπαδόπουλου για σουίτες στα νοσοκομεία στα «δισεκατομμύρια που δαπανώνται για τα περίφημα ΠεΣΥ».

Βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει εκ του ασφαλούς αυτές τις διαπιστώσεις, ελπίζοντας ότι ξέφτισε η μνήμη πως την περίοδο 1990-1993 που κυβέρνησε η ΝΔ δεν μπήκε ούτε λιθαράκι στο Ασκληπιείο.

Βέβαια, ο Αλ. Παπαδόπουλος δεν είχε το σθένος -με ποια εφόδια άλλωστε- να αντιπαρατεθεί στη δημαγωγία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι μετά από τις βερμπαλιστικές κατηγορίες προς τη ΝΔ κατέληξε στην πρόσκληση προς τον αρχηγό της ΝΔ για κοινή περιοδεία στο Ασκληπιείο.

Ε, λοιπόν, μετά την κοινή ευρω-ρότα στα κοινωνικά ζητήματα καιρός είναι να δούμε και κοινή επικοινωνιακή προώθησή της!

Κατά τα άλλα, η διαμάχη είναι για το θεαθήναι. Και αλίμονο στο πολύπαθο Ασκληπιείο...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνα μικρόβια στα χειρουργεία(2011-01-26 00:00:00.0)
Φιέστα παραπληροφόρησης(2001-01-31 00:00:00.0)
Ατέλειωτη κορδέλα(2001-01-30 00:00:00.0)
Ανθυγιεινή υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης(2000-09-21 00:00:00.0)
Εγκαίνια χωρίς άδεια λειτουργίας!(2000-06-16 00:00:00.0)
Οι ανακλήσεις δε «γεμίζουν» τα κενά(2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ