Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Υπομονή» για τα ιδιωτικά ιατρεία!

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και πρότεινε υπομονή για δύο - τρεις μήνες μέχρι να κατασταλάξει η πορεία του εγχειρήματος

Στην πεπατημένη του συμβιβασμού και της αποδοχής διά της φραστικής αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής κινήθηκαν οι αποφάσεις της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Υγειονομικής Πρωτοβουλίας πρότειναν... υπομονή ως την εφαρμογή ενός μέτρου που και οι ίδιοι έχουν καταγγείλει ως όχημα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος συστήματος δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για αγωνιστική αντίσταση των υγειονομικών.

Στην εισήγησή τους οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ ευλόγησαν τα γένια τους για τη μέχρι τώρα στάση τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων πρότειναν υπομονή για δύο με τρεις μήνες ώστε να φανεί πώς θα λειτουργήσουν και ανάλογα να καθοριστεί η στάση του κλάδου! Ανέφεραν ακόμα ότι είναι θέμα των σωματείων των νοσοκομείων να αντιδράσουν στη λειτουργία τους. Στην ίδια λογική κινήθηκαν η ΔΑΚΕ και η Υγειονομική Πρωτοβουλία.

Αντίθετα οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Υγειονομικών επισήμαναν ότι με τα ιδιωτικά ιατρεία επιταχύνονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Υγείας. Υπογράμμισαν επίσης ότι επιβεβαιώνεται η θέση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών ότι οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν το Σεπτέμβρη του 2001 αποτελούν καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων που δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση, αλλά και στις ομοσπονδίες, που στο όνομα κάποιων επιδομάτων δικαιολογούν τη συναίνεση και το συμβιβασμό τους με την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία - Πρόνοια. Ενδεικτικό είναι ότι για το περίφημο νοσοκομειακό επίδομα, ύψους 50.000-60.000 δραχμών, που δεν απηχεί τις ανάγκες των εργαζομένων, δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η σχετική ρύθμιση.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κάλεσε τους υγειονομικούς να συγκροτήσουν σε όλους τους χώρους δουλιάς Επιτροπές Αγώνα και να αγωνιστούν, μαζί με το λαϊκό κίνημα, ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, για τη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υγειονομικών, για πραγματικές αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό δράσης, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών πρότεινε την πραγματοποίηση μαζικών γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μαζί με μαζικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα στα νοσοκομεία όπου άρχισαν να λειτουργούν τα ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και να καλέσει η Ομοσπονδία τους υγειονομικούς να μη συμμετάσχουν στη λειτουργία τους. Επίσης, πρότεινε - αλλά απορρίφθηκε - τη συμμετοχή των υγειονομικών στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στις 31 Γενάρη 2002.

Την πρόταση συνολικά της ΕΣΑΚ Υγειονομικών καταψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Υγειονομική Πρωτοβουλία και αντ' αυτού αποφάσισαν την πραγματοποίηση δυο συσκέψεων των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την κυκλοφορία ανακοίνωσης και αφίσας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ