Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Αντί για δράσεις προγραμματίζουν... συνεδριάσεις!

Προκλητικότατα η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) επιμένει στην αδρανοποίηση των εργαζομένων και στην απλή διαπίστωση των συνεπειών της αντιδραστικής πολιτικής. Η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε κινητοποιήσεις και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης

Τον ουσιαστικό αγωνιστικό παροπλισμό της ΑΔΕΔΥ και των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια περίοδο έξαρσης των προβλημάτων και με πολλά ζητήματα «ανοιχτά», αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης, με τις ψήφους των συμβούλων της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ). Η ΤΑΔΗΣΥ, ο συνδυασμός των ταξικών δυνάμεων, πρότεινε την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων τον Φλεβάρη και την προώθηση ενός διεκδικητικού πλαισίου που να απαντά εύστοχα στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντί γι' αυτό, η πλειοψηφία αποδέχτηκε την εισήγηση που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο, Σ. Παπασπύρο, με τίτλο... «Γενικό διάγραμμα λειτουργίας και δράσης α΄ εξαμήνου 2002», το οποίο περιλάμβανε απλά ένα χρονολογικό και θεματικό προγραμματισμό συνεδριάσεων των οργάνων. Το «διάγραμμα» αυτό συμπληρώθηκε στη συνέχεια με τις θέσεις του πρόσφατου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό, το μισθολόγιο και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να... ικανοποιήσει και τις άλλες δυο παρατάξεις.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρόεδρος της οργάνωσης, όσο και άλλα στελέχη της ΠΑΣΚ, υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο και με δεδομένη την ύπαρξη θέσεων από το συνέδριο, γίνεται πιο αποτελεσματική η... εξειδίκευση των ζητημάτων τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις για το μέγεθος των προβλημάτων. Ανάλογη ήταν η τακτική των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΑΠ. Τα στελέχη τους άσκησαν κριτική επειδή δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση με θέσεις και αιτήματα, αναφέρθηκαν στις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται και στο τέλος... αποδέχτηκαν τη συμπλήρωση που πρότεινε η ΠΑΣΚ. Και οι τρεις παρατάξεις απομάκρυναν από το σκεπτικό τους το ζήτημα των κινητοποιήσεων στο μακρινό μέλλον.

Κάλεσμα αγώνα

Μιλώντας εκ μέρους της ΤΑΔΗΣΥ, ο Δ. Αγκαβανάκης υπογράμμισε την εντελώς διαφορετική λογική της πρότασης, σε σχέση με των άλλων παρατάξεων.

Η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε να καλέσει η ΑΔΕΔΥ τους δημόσιους υπάλληλους στα συλλαλητήρια της Πέμπτης 31 του Γενάρη και να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο μέσα στο Φλεβάρη.

Επίσης: Πρότεινε τη διεκδίκηση 300 χιλιάδων δρχ. για το πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο των δημοσίων υπαλλήλων, ως μια ελάχιστη προσέγγιση στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες για το 2002. Κάλεσε σε αγώνα συντονισμένο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, την επιστροφή των κλεμμένων στα Ταμεία. Καταδίκασε τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης. Κατάγγειλε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, όπως και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία.

Τα στελέχη του συνδυασμού άσκησαν σκληρή κριτική στην πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για τη στάση της και τόνισαν ότι αφήνει την κυβέρνηση ανενόχλητη στην άσκηση της πολιτικής της. Σημείωσαν ότι είναι αποπροσανατολιστική η εμμονή στον τρόπο χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, όταν πληθαίνουν οι αναφορές για ανατροπή πολλών σημερινών κατακτήσεων και απαίτησαν συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια και παράλληλη διεύρυνση όλων των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Σχετικά με τη μονιμοποίηση ενός τμήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο, οι ταξικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ