Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Προσωρινή συμφωνία πριν τα μεγαλύτερα παζάρια...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Τρίμηνη συμφωνία για διατήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με την επιτήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πέτυχαν την Κυριακή Ιρανοί αξιωματούχοι σε συνεργασία με τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι είχε μεταβεί εκτάκτως στην Τεχεράνη, για να αποτρέψει πιθανή απαγόρευση αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις μετά τις 21 Φλεβάρη και μία πιθανή όξυνση της αντιπαράθεσης του Ιράν με τις ΗΠΑ.

Ιράν και IAEA χαρακτήρισαν την τρίμηνη «προσωρινή» συμφωνία για συνέχιση της επιτήρησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων «πολύ σημαντική διπλωματική απόφαση». Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαίντ Χατιμπζαντέχ αναφερόμενος σχετικά είπε πως «επιτεύχθηκαν συνεννοήσεις για επαληθεύσεις στο πλαίσιο των διασφαλίσεων» της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (TNP).

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει την προετοιμασία για διαβουλεύσεις με το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι η χώρα του θα συμμετείχε σε συνομιλίες με το Ιράν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ ή του ΟΗΕ. Χτες, μάλιστα ο Μπλίνκεν μιλώντας σε Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν «να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τη διεθνή Συμφωνία με το Ιράν επιδιώκοντας τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος». Απέφυγε πάντως να αναφερθεί στις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, που είχαν ασκηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ.

Παράλληλα, νωρίτερα (Κυριακή) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει «να επικοινωνούν» με το Ιράν για το θέμα της κράτησης Αμερικανών πολιτών. Στη συνέχεια όμως Ιρανός αξιωματούχος τόνισε πως οι όποιες επαφές με τις ΗΠΑ δεν γίνονται άμεσα, αλλά μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη που παίζει το ρόλο «ενδιάμεσου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόπειρες διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(30/8/2019)
Σχέδια για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ(24/5/2019)
Νέες κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση(19/7/2017)
Ανησυχία για δηλώσεις του Τραμπ(17/1/2017)
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη(25/10/2013)
Σταθερά «ανεβαίνουν» οι τόνοι(31/1/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org