Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Σχέδια για ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρμενία

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Αρμενία θα χαιρέτιζε την επέκταση της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτειά της και την αναδιάταξη ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων πλησιέστερα στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, μετά την περσινή σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε χτες ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας.

Στο πλαίσιο του συμφώνου «Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια», η Ρωσία προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και διατηρεί στρατιωτική βάση σε αρμενική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου υπολογίζεται ότι σταθμεύουν περίπου 3.000 στρατεύματα.

Επίσης, η τριμερής «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας προβλέπει την επ' αόριστον παραμονή των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «εγγυητών ασφαλείας» τόσο της Αρμενίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν.

«Το ζήτημα της επέκτασης και της ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της Αρμενίας ήταν πάντα στην ατζέντα», είπε ο Αρμένιος υπουργός Αμυνας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας πως η Αρμενία «ενδιαφερόταν πάντα για αυτό».

Η αντιπολίτευση στην Αρμενία ζήτησε τη δημιουργία μιας δεύτερης ρωσικής βάσης στα νότια της Αρμενίας, στο Σιουνίκ, περιοχή η οποία θα μπει «σφήνα» μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της «αυτόνομης» περιοχής του Ναχιτσεβάν, που αποτελεί αποσπασμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο υπουργό Αμυνας, δεν χρειάζεται να ανοίξει επίσημα μια δεύτερη ρωσική στρατιωτική βάση, αλλά οι δύο χώρες σκέφτονται να αναπτύξουν μια στρατιωτική μονάδα από την υπάρχουσα βάση στην ανατολική Αρμενία, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org