Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Τουλάχιστον τρεις νεκροί διαδηλωτές

Δύο ακόμα διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν στη Μιανμάρ μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος, εντείνεται η καταστολή και μαζί της και η οργή - την οποία βέβαια σπεύδουν να αξιοποιήσουν ιμπεριαλιστικά επιτελεία για την προώθηση δικών τους σχεδιασμών. Κατέληξε επίσης η 20χρονη διαδηλώτρια Μία Τουάτε Τουάτε Κενγκ, που είχε τραυματιστεί από σφαίρες στις 9 Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έσπευσε να επαναλάβει πόσο αντίθετη είναι με τις ενέργειες των (συγκεκριμένων) πραξικοπηματιών και μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει «αυστηρά μέτρα» σε βάρος της χούντας, τασσόμενη υπέρ του «λαού της Μιανμάρ, καθώς απαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της χώρας. Για περαιτέρω κυρώσεις έχει προετοιμάσει το έδαφος και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε πρόσφατες δηλώσεις της. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε επίσης «τη χρήση φονικής βίας στη Μιανμάρ», ενέργεια «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτήρισε, όπως και «τον εκφοβισμό και τις διώξεις σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών». Ο δε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε με τη σειρά του τη βία «εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» και κάλεσε «το στρατό και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να τερματίσουν αμέσως τις βιαιοπραγίες».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επανέλαβε χτες την έκκληση που το Πεκινο απευθύνει «ως φιλικός γείτονας της Μιανμάρ προς όλες τις πλευρές να παραμείνουν εγκρατείς, προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας στη Μιανμάρ, και να λύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος». Επιπλέον, κινεζικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του από μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), που ζητούν έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ενωσης, τόνισε: «Η Κίνα υποστηρίζει την ASEAN στην πρωτοπόρα τήρηση της αρχής της μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις και στην οικοδόμηση συναίνεσης, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στον "Τρόπο της ASEAN"». Κατέληξε δε ότι συμφωνεί με μια ειδική συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της Ενωσης, «ως μίας ώριμης περιφερειακής οργάνωσης, που μπορεί με την πολιτική της σοφία να βοηθήσει τη Μιανμάρ να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες με βάση «μακροπρόθεσμα συμφέροντα»(25/2/2021)
Αμερικανικές καταγγελίες για «εξαναγκασμούς» της Κίνας(3/8/2019)
Πολλοί οι «μνηστήρες» που θέλουν ενίσχυση διμερούς συνεργασίας(7/8/2015)
Ζητούμενο οι ευνοϊκότερες ισορροπίες για μονοπώλια της περιοχής(6/8/2015)
Επίκεντρο οι διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα(20/11/2012)
Βάρβαρη καταστολή(29/9/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org