Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ηλεκτροσόκ» από την Ενέργεια - πηγή καπιταλιστικού κέρδους

(C) Odessa American

Η πλήρης «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας στο Τέξας έκανε το «θαύμα της». Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα την περασμένη βδομάδα εν μέσω χιονοθύελλας και παγετού, με θερμοκρασίες -18 βαθμών Κελσίου, τώρα ακολούθησαν και τα «ηλεκτροσόκ» από τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που άρχισαν να καταφτάνουν, ζητώντας από τα νοικοκυριά 5.000 δολάρια και 16.000 δολάρια για κατανάλωση λίγων εβδομάδων.

Την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, που αρχικά εμφανίστηκε με μειώσεις τιμολογίων, την πληρώνει σήμερα ο λαός, καθώς αποκαλύφθηκε ότι στο κυνήγι του κέρδους οι εκατοντάδες εταιρείες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος υποσυντηρούσαν τα δίκτυα, ενώ ούτε καν είχαν εξασφαλίσει τη μόνωση αγωγών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων δικτύων κατά του ψύχους. Οταν οι πολικές θερμοκρασίες σάρωσαν την Πολιτεία, τότε αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις, οι πεπαλαιωμένοι μηχανισμοί και υποδομές δικτύων. Τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν και πάλι εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Ρόιτερς», η ασυδοσία των εταιρειών είναι τέτοια που π.χ. στο Ντάλας ένα MW ηλεκτρικού ρεύματος κόστιζε 26 δολάρια και τώρα ζητούνται μέχρι και 8.800 δολάρια! Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις, σε βαθμό που ο Αφροαμερικανός δήμαρχος του Χιούστον (μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις του Τέξας, που, ας μην ξεχνάμε, παράγει σε αφθονία πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ και ...120 χρόνια!) πρότεινε χτες στον κυβερνήτη της Πολιτείας, Κρεγκ Αμποτ, να καλύψει με χρήματα των πολιτειακών αρμόδιων υπηρεσιών τους λογαριασμούς - ηλεκτροσόκ που κατέφτασαν σε εκατομμύρια νοικοκυριά...

Τα δεινά των εκατομμυρίων κατοίκων του Τέξας πάντως δεν τελειώνουν εύκολα. Πέρα από την περιπέτεια με το ανύπαρκτο - σε καιρό ακραίου ψύχους - ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα υδροδότησης.

Εν μέσω αυτών των προβλημάτων, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το Σαββατοκύριακο απόφαση με την οποία το Τέξας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές του Τέξας ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας για την ενεργειακή κρίση, λες και δεν ξέρουν ότι είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που έφερε αυτό το χάλι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org