Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αγορά ρωσικών εμβολίων για τη Συρία από τον Νετανιάχου

Στο πλαίσιο του παζαριού για την απελευθέρωση 25χρονης Ισραηλινής

TEΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σάλο προκαλούν στο Ισραήλ δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων περί αγοράς ρωσικών εμβολίων «Sputnik-V» αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων από τις ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Συρίας, στο πλαίσιο συμφωνίας με ρωσική μεσολάβηση για την απελευθέρωση 25χρονης Ισραηλινής και την ανταλλαγή με δύο Σύρους πολίτες. Η 25χρονη Ισραηλινή, που φέρεται ότι είναι πρώην υπερορθόδοξη Εβραία Χαρέντι, στις αρχές Φλεβάρη εισήλθε «κατά λάθος» στο συριακό έδαφος από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε (μάλλον το Σαββατοκύριακο) στο Ισραήλ με ειδική πτήση μέσω Μόσχας.

Οι πληροφορίες για το παζάρι Ισραήλ - Συρίας μέσω Μόσχας δεν διαψεύστηκαν από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ούτε επιβεβαιώθηκαν από τις συριακές αρχές, φαίνεται όμως ότι έχουν βάση. Η υπόθεση περί αγοράς ρωσικών εμβολίων για τη Συρία από την κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει και των εκλογών στις 23 Μάρτη.

Ο Γκιντόν Σάαρ από το κόμμα «Νέα Ελπίδα», το οποίο ίδρυσε μετά την αποχώρησή του από το «Λικούντ» του Νετανιάχου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, λέγοντας ότι «είναι ακατανόητο» να γνωρίζουν ξένες κυβερνήσεις όσα αγνοούν οι Ισραηλινοί πολίτες. Η νέα αρχηγός των Εργατικών, Μέιρ Μιχαέλι, κάλεσε τις επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Κνέσετ (της ισραηλινής Βουλής) να ενημερώσουν τους βουλευτές για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Δαμασκό, που φέρεται ότι έκλεισε μέσω Μόσχας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ