Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Απόπειρα δολοφονίας υπουργού

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Δολοφονική απόπειρα κατά του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης, Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος διατηρεί μεταξύ άλλων στενές επαφές με την κυβέρνηση της Τουρκίας, επιχείρησαν άγνωστοι ένοπλοι την Κυριακή στη δυτική Τρίπολη, έπειτα από επίσκεψη του υπουργού στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου. Ο Μπασάγκα δέχτηκε πυρά από θωρακισμένο όχημα, οι σωματοφύλακές του ανταπέδωσαν τα πυρά και οι επίδοξοι δολοφόνοι τράπηκαν σε φυγή.

Η απόπειρα σημειώνεται λίγες μέρες μετά την εκλογή μεταβατικού Προέδρου και πρωθυπουργού και σε διάστημα ρευστών πολιτικών διεργασιών για τη συγκρότηση νέας μεταβατικής κυβέρνησης, που προτού ορκιστεί θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο του εκλεγμένου κοινοβουλίου της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε έρευνα που έκαναν για το διεθνές εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης διαπίστωσαν ότι μεταξύ αυτών που το παραβιάζουν ή παραβίασαν συστηματικά είναι ο Αμερικανός Ερικ Πρινς, ιδιοκτήτης μισθοφορικών εταιρειών και αδελφός της πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρινς, πρώην ιδιοκτήτης της μισθοφορικής «Blackwater», νυν «Academi», και τρεις εταιρίες με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατηγορούνται ότι παραβίασαν το διεθνές εμπάργκο στη διάρκεια προσπαθειών υπέρ του ηγέτη του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και εμμέσως της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ