Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία 16 περιοχών

75 νεκροί και 2.582 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο στην Ελλάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον 299. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 226 ασθενείς. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 172.824 και των νεκρών 6.152.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, που πλέον είναι στα 504 και η πλειοψηφία τους εντοπίζεται στην Αττική. Κυρίαρχη μετάλλαξη είναι η βρετανική (75% πιο μεταδοτική), από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της οποίας 317 εντοπίστηκαν στην Αττική, 31 στη Θεσσαλονίκη, 22 στο Ηράκλειο, 20 στην Αχαΐα, 40 είναι εισαγόμενα, 4 υπό διερεύνηση. Από τα συνολικά 7 κρούσματα της μετάλλαξης Ν. Αφρικής, τα 5 προέρχονται από την ΠΕ Θεσσαλονίκης και 2 από την ΠΕ Ιωαννίνων.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων αποτυπώνεται και στην 36η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid- 19 (που αφορά το διάστημα 4 -10 Φλεβάρη). Σύμφωνα με αυτή:

  • Από το σύνολο των 75 περιοχών της χώρας, 16 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού «λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων», από τις οποίες 9 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, νησιά Αργοσαρωνικού και Αχαΐα) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και 7 περιοχές (Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ζάκυνθος, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.110 κρούσματα (από 842 μια βδομάδα πριν), εμφανίζοντας αύξηση (για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα) κατά 31,9%. Το 50% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 51% (από 40% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική η πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ ανέρχεται σε 77% και στη Θεσσαλονίκη σε 40% (από 58% και 28% αντίστοιχα πριν μια βδομάδα).
  • Μικρή αύξηση παρατηρείται ήδη στον μέσο όρο του ημερήσιου αριθμού των θανάτων σε 22,3 (από 22 μια βδομάδα πριν).
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 40.130.
  • Ο δείκτης Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98 (10 Φλεβάρη).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ