Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Σταύρος Σκοπελίτης
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του
  • Υπήρξε για χρόνια στέλεχος και βουλευτής του Κόμματος στη Λέσβο

«

Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Σταύρος Σκοπελίτης. Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Σταύρο Σκοπελίτη, ο οποίος υπήρξε για χρόνια στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ στο νησί της Λέσβου. Ο σύντροφος Σταύρος υπήρξε σεμνός αγωνιστής και αφοσιωμένος κομμουνιστής με ισχυρούς δεσμούς με τον λαϊκό και αγροτικό κόσμο του νησιού του, ιδιαίτερα με τις οικογένειες των αγωνιστών της Λέσβου.

Ο σ. Σταύρος γεννήθηκε το 1941 στον Παλαιόκηπο της Λέσβου από γονείς μέλη του ΚΚΕ, οι οποίοι από τα νεανικά τους χρόνια υπέστησαν διώξεις, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τη δράση τους.

Από νεαρή ηλικία ο σ. Σταύρος έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά του, αφού ο πατέρας του πηγαινοερχόταν στις εξορίες. Ανάμεσα στις δουλειές που έκανε ήταν και εκείνη του οικοδόμου, του εργάτη στα ελαιοχώραφα και διάφορες άλλες δουλειές του ποδαριού.

Εντάσσεται στο κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια ζώντας σε μια οικογένεια που βίωνε και μάλιστα με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις στον τόπο του. Στις εκλογές του 1956, σε ηλικία 15 χρόνων, δραστηριοποιείται ενεργά και οργανώνεται στη Νεολαία της ΕΔΑ. Μαζί με τη μητέρα του, μιας και ο πατέρας του έχει ήδη συλληφθεί, οργανώνει την προεκλογική δουλειά για τις εκλογές του '61, εμψυχώνοντας τους αριστερούς του χωριού του, που καθημερινά η χωροφυλακή τούς σέρνει για ανακρίσεις. Σε αυτήν την εκλογική μάχη συλλαμβάνεται γιατί μεταφέρει ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους της ΕΔΑ και αφήνεται ελεύθερος χάρη στις διαμαρτυρίες του 95χρονου παππού του.

Μιλώντας σε αγρότες στη Λέσβο
Μιλώντας σε αγρότες στη Λέσβο
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό και με τη δημιουργία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, δουλεύει δραστήρια για το στήσιμο των οργανώσεών της στο νησί της Λέσβου ως μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εκλέγεται αντιπρόσωπος και παίρνει μέρος στο συνέδριο των Λαμπράκηδων, ενώ συμμετέχει στην πανελλαδική σύσκεψη της ΕΔΑ για τα αγροτικά θέματα, εκπροσωπώντας τους νέους αγρότες του νησιού του.

Το 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται, μαζί με τον πατέρα του, εξορία στη Γιούρα. Από τη Γιούρα μεταφέρεται στο Λακκί της Λέρου και από κει μαζί με τους άλλους νεολαίους εξόριστους μεταφέρεται στον Ωρωπό και από κει ξανά πίσω Γιούρα και από κει πάλι στο Λακκί της Λέρου.

Στο Λακκί της Λέρου μαζί με άλλους εξόριστους παίρνει ξεκάθαρη θέση με τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ του 1968 στηρίζοντας το Κόμμα και μαζί με άλλους νεολαίους, με μήνυμα, χαιρετίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Μετά την απόλυσή του από την εξορία, το φθινόπωρο του 1970, δραστηριοποιείται ως οργανωμένο μέλος της ΚΝΕ. Το Νοέμβρη του '73 παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συλλαμβάνεται και αργότερα αφήνεται ελεύθερος.

Μετά τη μεταπολίτευση αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις ως μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Πόλης της Αθήνας. Στις αρχές του 1975 περνάει στη δουλειά του Κόμματος και εκλέγεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στην καθοδήγηση της Λέσβου και της Χίου και μετακομίζει στη Μυτιλήνη. Από το 1978 και για τα επόμενα 10 χρόνια ήταν Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.


Την περίοδο της εσωκομματικής κρίσης '89 - '91 με τη στάση και τη δράση του υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, κόντρα στις οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Από το 1990 και για έξι χρόνια ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο αγροτικό κίνημα ως αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.

Ο σύντροφος Σταύρος Σκοπελίτης υπηρέτησε το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών ως βουλευτής από το 1999 έως το 2012, βρέθηκε πάντα κοντά στους νησιώτες και τα προβλήματά τους, μπροστάρης στους αγώνες τους, υπήρξε η δική τους φωνή στη Βουλή.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα παιδιά του».

Η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Τον Σταύρο Σκοπελίτη, «τον σύντροφο που ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του υπερασπιζόμενος, από τα πιο διαφορετικά μετερίζια, τα δίκαια της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τα δίκαια του λαού της Λέσβου», αποχαιρετά με ανακοίνωσή της και η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Και όπως σημειώνει, «αυτή η ζωή του συντρόφου Σταύρου είναι ένα πανεπιστήμιο για όλους εμάς που μένουμε πίσω και που υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τους αγώνες του.

Τα νιάτα του; Γεμάτα από αγώνες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ολόρθος στις αναμετρήσεις με τις δυνάμεις καταστολής, πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών. Δεν "συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις" εκείνης της περιόδου, γνωρίζοντας και ταυτόχρονα αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που είχε η πολιτική του δραστηριότητα σε κείνον και την οικογένειά του».

Η Οργάνωση του Κόμματος, αφού καταγράφει σημαντικές πλευρές της δράσης και της προσφοράς του σ. Σταύρου Σκοπελίτη, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στη σύζυγό του Εριφύλη και στα παιδιά του Αννα και Γιώργο. «Τους υποσχόμαστε πως ο σύντροφός μας θα είναι πάντα παρών στους αγώνες που έρχονται να μας συμβουλεύει με την ήρεμη φωνή του και την τεράστια πείρα του για τα επόμενα βήματά μας», σημειώνει.


Στην προεκλογική συγκέντρωση του 2019 στη Λέσβο στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Στην προεκλογική συγκέντρωση του 2019 στη Λέσβο στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ