Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«Πρωτόκολλα» - λάστιχο στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας

Συνεχίζεται η βροχή καταγγελιών από συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Να σταματήσει κάθε ολιγωρία και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όλα τα μέτρα πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό σε χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης - εργοδοσίας, απαιτούν συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναδεικνύοντας με τις καταγγελίες τους ότι τα υγειονομικά «πρωτόκολλα» γίνονται λάστιχο.

Την απουσία προγραμματισμού για τεστ αναδεικνύει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής,«παρότι είναι ενεργή η ακριβοπληρωμένη προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με τον Ιατρικό Σύλλογο», όπως αναφέρει. Και προσθέτει: «Ακόμα περιμένουμε τον προγραμματισμό των τεστ» τον οποίο είχε αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Νήσων στις 11/12/2020, απαντώντας σε σχετικό αίτημα από τις 3/12! Δεν έχει προχωρήσει πουθενά η προμήθεια και τοποθέτηση plexiglass και «ενώ έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες αφότου θέσαμε το ζήτημα, ακόμα τα διαχωριστικά έρχονται...». Ζητούμενο παραμένει επίσης «η σταθερή και με επάρκεια χορήγηση μασκών και αντισηπτικών για τις περισσότερες υπηρεσίες και ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που συγκροτούν κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών, όπου απαιτείται ενισχυμένη προστασία. Οι απολυμάνσεις στους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά αντιμετωπίζονται λες και ο κορονοϊός δεν ανεβαίνει σκαλοπάτια ή δεν μπαίνει σε ασανσέρ... ή λες και δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε υπηρεσίες και συναδέλφους ενός κτιρίου».

Είναι χαρακτηριστική ακόμα η επισήμανση του Συλλόγου ότι «για τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ 43726/2019 ιατρικές εξετάσεις και εμβόλια δεν έχει γίνει ούτε καν καταγραφή και διερεύνηση αναγκών, ούτε βέβαια έχουν προχωρήσει οι σχετικές συμβάσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να καλυφθούν οι δικαιούχοι».

Τα ανεπαρκή μέτρα στις δομές της Υπηρεσίας Ασύλου και την αδιαφορία «των ιθυνόντων να διασφαλίσουν υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου και σε χώρους υποδοχής των αιτούντων/σών διεθνή προστασία» αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, σημειώνοντας ότι έχει στείλει δύο σχετικές Αναφορές στη διοίκηση της Υπηρεσίας, τέλη Γενάρη και αρχές Φλεβάρη, «χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση και χωρίς να έχει υπάρξει αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι στο παράρτημα του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου (ΠΓΑ) Πειραιά, που στεγάζεται στον Νέο Κόσμο, στους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού «παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού (...) Υπάρχει ανεπαρκής φύλαξη και έλλειψη παροχής υπηρεσιών καθαριότητας/απολύμανσης για διάστημα άνω των 15 ημερών. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο παράρτημα του ΠΓΑ Πειραιά, που στεγάζεται στον Πειραιά». Επιπλέον, πριν από δυο βδομάδες στο ΠΓΑ Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, με τους υπαλλήλους «να αναφέρουν ότι οι χώροι διεξαγωγής των συνεντεύξεων είναι ακατάλληλοι με βάση τις συνθήκες πανδημίας (έλλειψη γραφείων ανάλογων των αναγκών και του προσωπικού, και μικρά γραφεία, όπου συνωστίζονται άτομα). Ταυτοχρόνως, παρά τις κυβερνητικές οδηγίες για την προώθηση της τηλεργασίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων του εν λόγω γραφείου κλήθηκε να εργαστεί διά ζώσης στο γραφείο».

Την εργοδοσία της εταιρείας «Praktiker» για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas», σημειώνοντας ότι η διαχείριση γίνεται «με βάση μόνο το κόστος και στηριζόμενη σε ένα πρωτόκολλο που από μόνο του είναι ήδη πολύ περιορισμένο και παρουσιάζει πολλές ελλείψεις». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η περιορισμένη απολύμανση, τα τεστ με το σταγονόμετρο, η ενημέρωση με γρίφους είναι μόνο μερικά στοιχεία της εικόνας που παρουσιάζει αυτήν τη στιγμή η διαχείριση των κρουσμάτων» από την πλευρά της εργοδοσίας.

«Οι ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας - υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια (συσκευαστήρια, ιχθυοτροφεία, ζύμες κ.λπ.) καθώς και η απουσία των αρμόδιων φορέων για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής», επισημαίνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας και αναφέρει πως καθημερινά έρχονται καταγγελίες εργαζομένων για αυθαιρεσίες εργοδοτών, κρούσματα σε μαζικούς χώρους δουλειάς και ελλείψεις ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ