Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κίνητρο

«Η πρόταση που είχα καταθέσει στις αρχές Απριλίου της περασμένης χρονιάς, αφορούσε την αγορά πατεντών, όχι την κατάσχεσή τους. Αν οι κυβερνήσεις επέμεναν σε κατάσχεση, τότε καμία εταιρεία δεν θα είχε κίνητρο να ανακαλύψει εμβόλια». Αυτά είπε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ο Ηλ. Μόσιαλος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ακόμα αποκαλυπτική δήλωση για το τι σημαίνουν τα περί «άρσης» της πατέντας, που αποτελεί το «αγκωνάρι» για την κερδοφορία των φαρμακευτικών. Η «άρση» όμως δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος για την εφαρμογή της πατέντας, ώστε και τα κέρδη των φαρμακευτικών που έχουν στα χέρια τους το εμβόλιο να μη θιγούν - να αποζημιωθούν «στη λογική της απόδοσης επένδυσης», όπως έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - και ορισμένες άλλες «να βάλουν το δάκτυλο στο μέλι» της σίγουρης κερδοφορίας, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο των ανταγωνισμών που πληρώνουν οι λαοί. Επιβεβαιώνεται δηλαδή και στην περίπτωση του εμβολίου ότι το μόνο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου είναι το κέρδος, που δεν «τέμνεται» πουθενά με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Το αίτημα επομένως για εδώ και τώρα πρόσβαση σε όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης που μπορούν να προστατεύσουν και να σώσουν τη ζωή του λαού από τον κορονοϊό, είναι πέρα για πέρα δίκαιο και φωτίζει την ανάγκη να καταργηθεί η πατέντα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στην έρευνα, στην παραγωγή και τη διανομή του φαρμάκου.

Επαγγελματισμός

«Τώρα οι προτεραιότητες είναι υγειονομικές... Οταν θα λύσουμε το ζήτημα των ευάλωτων, ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες, πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί...». Η παραπάνω δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη αφορά τον εμβολιαστικό σχεδιασμό και προαναγγέλλει ότι όσο πλησιάζει το καλοκαιράκι, «προτεραιότητα» στους εμβολιασμούς θα αποκτούν κλάδοι όπως του Τουρισμού, για να κινηθεί η αγορά με λιγότερους περιορισμούς και να ανακάμψει - όσο γίνεται, σε αυτήν τη φάση - η κερδοφορία των ομίλων. Βέβαια, το ίδιο έγινε και πέρυσι που δεν είχαμε το εμβόλιο, με τα γνωστά αποτελέσματα στην αναζωπύρωση της πανδημίας. Πέρα από το τραγελαφικό της αναγγελίας, αφού συνολικά η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με κριτήριο την «υγεία» της οικονομίας και των επιχειρηματικών κερδών, όχι την προστασία των εργαζομένων και του λαού, τώρα που ...επισημοποιείται κιόλας, απλά επιβεβαιώνει τη βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στην ίδια λογική κινείται και η «καινοτόμα πρόταση» του πρωθυπουργού για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», τις διμερείς συμφωνίες με κράτη όπως το Ισραήλ για ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων κ.ο.κ. Θυμίζουμε ότι από τους πρώτους που είχαν επικροτήσει τις σχετικές πρωτοβουλίες ήταν η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών, που εκπροσωπεί τα θηριώδη μονοπώλια του κλάδου. Οσο «ερασιτεχνισμό» επιδεικνύουν επομένως κράτος και κυβέρνηση στον εμβολιαστικό σχεδιασμό για τη θωράκιση του λαού, τόσο «επαγγελματισμό» ετοιμάζονται να δείξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, που κρίνεται η νέα επιχειρηματική σεζόν, άρα και τα κέρδη για τα μονοπώλια του Τουρισμού...

Φερετζές...

Με «φερετζέ» «τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (που) προϋποθέτει και την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν, των πολέμων, της οικονομικής υπανάπτυξης, της κλιματικής αλλαγής», ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την ΕΕ «να παίξει έναν ενεργότερο ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την αναπτυξιακή βοήθεια, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική», με μια «ισχυρή και ανεξάρτητη κοινή εξωτερική πολιτική», ενώ ορθά - κοφτά λέει πως «διεκδικεί» και την προοπτική της «Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής & Συνεργασίας» της ΕΕ ως «επιλογή στρατιωτικής και αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ έναντι του ΝΑΤΟ». Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τη σοσιαλδημοκρατική του «πλάτη» για να στηρίξει όλα τα άθλια προσχήματα, με τα οποία προωθείται η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, για να υπερασπιστεί τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων της ανά τον κόσμο, απέναντι στους ανταγωνιστές.

... και ξέπλυμα

Εκεί αποσκοπούν και τα σχέδια για μια πιο «ενιαία» και σχετικά πιο αυτοτελή εξωτερική πολιτική, προκαλώντας τριβές στο ΝΑΤΟ. Η «στρατιωτική και αμυντική αυτονομία» της ΕΕ είναι όψη των ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους πληρώνουν πάντα οι λαοί. Κατά τον ίδιο τρόπο, η βαθύτερη «ενοποίηση» της ευρωπαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, που ξεπλένει και εξωραΐζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής ένωσης σε βάρος των λαών, αλλά και νέους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που αντιμετωπίζονται ως αντάλλαγμα στο παζάρι με συμμάχους και ανταγωνιστές. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλεί παριστάνοντας τον ανήξερο για το έγκλημα, μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν την υπογραφή του σε συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αλλά και σε φυλακή - κολαστήριο για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, να απομονώσει τις χιλιάδες των εξόριστων από τους αγωνιστές ηγέτες.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού.

1949 Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει.

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοση μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.

1998 Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημιουργείται το δεύτερο «κλωνοποιημένο» ζώο, ένα μοσχαράκι, μετά την προβατίνα Ντόλι στη Βρετανία.

...και σαν χτες

1564 Γεννιέται ο Γαλιλαίος Γαλιλέι, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί.

1928 Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (15 - 18/2/1928), η οποία κάνει γνωστό ότι στις συζητήσεις που έγιναν μέσα στο Κόμμα το 95% των μελών καταδίκασαν τις θέσεις της λεγόμενης «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» και το δημοσιογραφικό της όργανο «Σπάρτακος» (λικβινταριστές - τροτσκιστές). Επίσης καθαιρεί από την ΚΕ τους Μάξιμο, Σκλάβο, Χαΐνογλου, Νικολινάκο και Χατζησταύρου και αποφασίζει τη σύγκληση του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

1933 Η αστυνομία, εντείνοντας την τρομοκρατία κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ), πολιορκεί συγκέντρωση εργατών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με αλλεπάλληλες εφόδους επιχειρεί να καταλάβει τα γραφεία που υπερασπίζονται οι εργάτες. Η αστυνομία πυροβολεί, σκοτώνει 7 και τραυματίζει δεκάδες.

1933 Η εργατική τάξη της Ρουμανίας γράφει μια από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ιστορίας της. 7.000 εργάτες του εργοστασιακού συγκροτήματος «Γκρίβιτσα» στο Βουκουρέστι κατεβαίνουν σε απεργία και καταλαμβάνουν το εργοστάσιο. Στο πλευρό τους προστρέχουν άλλοι 12.000 εργάτες των γύρω εργοστασίων. Ο στρατός που στέλνεται για να καταπνίξει την απεργία αρνείται να ανοίξει πυρ. Τελικά η κυβέρνηση καταφεύγει σε επίλεκτα τμήματα στρατού και χωροφυλακής που τις πρώτες πρωινές ώρες της 16/2 επιτέθηκαν και κατέλαβαν το εργοστάσιο σκοτώνοντας 400 εργάτες. Η δολοφονία των απεργών της «Γκρίβιτσα» προκάλεσε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στη Ρουμανία αλλά και σ' όλη την Ευρώπη. Ηταν η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της εργατικής τάξης πανευρωπαϊκά μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

1952 Με το «στοιχείο» των ασυρμάτων που στις 14/11/1951 ανακαλύφθηκαν από την Ασφάλεια στη βίλα «Αύρα», αρχίζει η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και ακόμα 28 κομμουνιστών, με την κατηγορία της «διενέργειας κατασκοπείας κατά των συμφερόντων του κράτους» (πρόκειται για το μεταξικό νόμο 375/1936).

1999 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραδίδει στην Τουρκία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ