Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Επιταχύνεται ο ανταγωνισμός για έγκριση και προμήθεια εμβολίων

Ξεκίνησε η «συνεχής αξιολόγηση» του εμβολίου της «CureVac» στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εντείνεται ο γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών και των φαρμακοβιομηχανιών για την προμήθεια εμβολίων, ενώ η πανδημία του SARS-CoV-2 και των μεταλλαγμένων στελεχών του καλπάζει. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο προσέγγιζαν τα 109,5 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι ξεπερνούσαν τα 2,4 εκατομμύρια.

Στο εξής η ΕΕ θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες εμβόλια προσαρμοσμένα στην καταπολέμηση παραλλαγών του ιού, δήλωσε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Σημείωσε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την εξάλειψη σημείων συμφόρησης σε μονάδες παραγωγής και για την προσαρμογή της παραγωγής σε νέες παραλλαγές του ιού. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως ενώ οι εμβολιασμοί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προχωρούν αργά, το δεύτερο τρίμηνο θα σημειωθεί επιτάχυνση και μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη η ΕΕ αναμένει να έχει επαρκείς δόσεις αδειοδοτημένων εμβολίων για να καλύψει πάνω από το 70% του πληθυσμού της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε τη «συνεχή αξιολόγηση» του εμβολίου της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «CureVac», που αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας για την επίσημη κατάθεση αίτησης έγκρισής του. «Η συνεχής αξιολόγηση θα πραγματοποιείται μέχρι να είναι διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για την κατάθεση επίσημης αίτησης για άδεια κυκλοφορίας στην αγορά», διευκρινίζει ο EMA, όπως επίσης ότι θα αξιολογήσει τα δεδομένα άλλων κλινικών δοκιμών «μόλις αυτά είναι διαθέσιμα».

Το εμβόλιο της «CureVac» βρίσκεται στην Φάση 3 των κλινικών δοκιμών, βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA και θα παραχθεί από τη φαρμακοβιομηχανία «Bayer».

Δύο ακόμα εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία «συνεχούς αξιολόγησης» από τον EMA, τα εμβόλια των αμερικανικών «Johnson & Johnson» και «Novavax», ενώ και για τα προηγούμενα που εγκρίθηκαν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και ενώ η ΕΕ προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή εμβολίων στο έδαφός της, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής των εμβολίων που παράγονται εντός ΕΕ. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η γερμανική εταιρεία «BioNTech» είχε λάβει για τις έρευνές της ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη ήδη πριν από 15 χρόνια.

Αναφερόμενος στην κόντρα ΕΕ - Βρετανίας, είπε: «Αν για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία απαγορεύει να φτάσουν σε μας τα εμβόλια της "AstraZeneca", τότε αμφιβάλλω εάν η ΕΕ θα πρέπει να παραδώσει εμβόλια της "BioNTech" στη Μεγάλη Βρετανία, σε περίπτωση έλλειψης».

Κατά τ' άλλα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα σε διάφορες ρυθμιστικές αρχές Υγείας παγκοσμίως να της επιτραπεί να αυξήσει κατά 50% το περιεχόμενο στα φιαλίδια των εμβολίων της «προκειμένου να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», γεμίζοντας τα φιαλίδια με έως και 15 δόσεις, αντί για 10 τώρα.

Επίσης, τον Μάρτη αναμένεται να επιτραπεί στη Γερμανία η διάθεση «γρήγορων» τεστ για κορονοϊό τα οποία θα διενεργούνται κατ' οίκον, και ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα στη ρυθμιστική αρχή της χώρας για περίπου 30 σχετικά προϊόντα.

Τέλος, ένα στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε σε εκτροφείο βιζόν στη βόρεια Πολωνία μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους και αντιστρόφως, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι όλα τα βιζόν του εκτροφείου θα σφαγιαστούν.

«Βαθιές ανησυχίες» των ΗΠΑ σχετικά με την έκθεση του ΠΟΥ για την Κίνα

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Κίνα να καταστήσει διαθέσιμα τα στοιχεία για τις πρώιμες μέρες του ξεσπάσματος της Covid-19, λέγοντας ότι έχει «βαθιές ανησυχίες» για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι επιβάλλεται η έκθεση να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη από «αλλαγές από την κινεζική κυβέρνηση», κατηγορώντας έμμεσα την Κίνα - όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ - για απόκρυψη στοιχείων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι όλες οι υποθέσεις είναι ακόμα ανοιχτές για την προέλευση της Covid-19. Η αποστολή του ΠΟΥ, που πέρασε τέσσερις βδομάδες στην Κίνα ερευνώντας την προέλευση της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα διερευνήσει περαιτέρω το ερώτημα αν ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, καθώς θεωρεί κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κρατικό χρήμα, «συμφέρουσες» επιχειρηματικές συμπράξεις... και οι λαοί εκτεθειμένοι(2021-03-27 00:00:00.0)
Εντείνονται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια(2021-03-12 00:00:00.0)
Νέα παζάρια και συμφωνίες για παραγωγή και προμήθεια εμβολίων(2021-02-17 00:00:00.0)
«Ημασταν πολύ αισιόδοξοι για την παραγωγή εμβολίων»(2021-02-11 00:00:00.0)
Μακρόχρονη διαδικασία ο αναγκαίος εμβολιασμός, αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας(2020-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ