Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξανά αθωράκιστα και στο «κόκκινο» με ευθύνη της κυβέρνησης

Αθωράκιστο παραμένει μπροστά και στο τρίτο κύμα της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική και άλλες επιβαρυμένες περιοχές να βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των προκατόχων της που αντιμετωπίζουν την Υγεία του λαού με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Ηδη, την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε αύξηση στα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα κατά 27%, οδηγώντας σε αύξηση των νέων νοσηλειών, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα, αλλά και αύξηση κατά 67% των νέων διασωληνώσεων.

Ηδη στην Αττική, στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, η πληρότητα συνολικά στις ΜΕΘ (Covid και non-Covid) έφτασε στο 82% και στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ στο 78%.

Μεταξύ άλλων, χτες βράδυ, στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» ήταν κατειλημμένες όλες οι κλίνες ΜΕΘ-Covid, μόνο μία έμενε στο «Θριάσιο», μόνο 2 από τις 84 στο «Σωτηρία»...

Νέα κρούσματα στο έδαφος της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Την ίδια ώρα, στην επίσημη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής διαπιστωνόταν ότι συνεχίζονται «οι μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε νοσηλευτικά ιδρύματα», γεγονός που δεν οφείλεται, όπως ειπώθηκε, σε «μια μικρή μας απροσεξία ή αδιαφορία», αλλά στην απουσία ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας του λαού σε όλους τους κρίσιμους χώρους.

«Τα συνεχιζόμενα κρούσματα σε εργαζόμενους του Θριάσιου Νοσοκομείου επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος (ύστερα από τυχαίο εξωτερικό έλεγχο) σε εργαζόμενη του Γραφείου Προσωπικού, που έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενους άλλων κλινικών και τμημάτων (Ορθοπαιδική, ΤΕΠ, ΜΕΘ2 COVID, Α' Παθολογική, διοικητικές υπηρεσίες κ.α.).

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του «και την πρόσφατη αρνητική εμπειρία από προηγούμενα περιστατικά στην Α' Παθολογική, εξακολουθούν όχι μόνο να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παραβιάζεται ακόμη και το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό. Στην Ψυχιατρική συνεχίζεται ο συνωστισμός ασθενών σε επικίνδυνες συνθήκες. Συνεχίζεται η ταυτόχρονη νοσηλεία στην ίδια κλινική (Α' Παθολογική) ύποπτων ασθενών για COVID με ασθενείς άλλων παθολογικών νοσημάτων, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην επαρκεί και να μην υπάρχει διαχωρισμός καθηκόντων. Ενώ, προσθέτει το Σωματείο, «εξακολουθεί η παραβίαση ακόμη και των διατάξεων των ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της πρόσφατης ευρωπαϊκής Οδηγίας 739/2020 για την "Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία", στους οποίους ανήκει και ο SARS-COV-2».

Συνελεύσεις γιατρών στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή Γενική Συνέλευση των γιατρών και των ειδικευόμενων.

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο "χωρητικότητας" και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών με Covid και συνολικά. Δεν είναι ούτε αποθήκη ούτε ακορντεόν να ανοιγοκλείνει τμήματα, να διώχνει και να μεταφέρει άρον άρον ασθενείς, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid», τονίζει η απόφαση της Συνέλευσης. Οι γιατροί απαιτούν μεταξύ άλλων να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και να έρθει άμεσα το αναγκαίο προσωπικό, να σταματήσει η υπολειτουργία των χειρουργείων, να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους γιατρούς του νοσοκομείου, τεστ σε όλους τους ασθενείς που γίνονται εισαγωγή και στους αναγκαίους συνοδούς, να σταματήσει η υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων κ.ά. Η Συνέλευση αποφάσισε επίσης να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνάντηση της ειδικής ομάδας του Νοσοκομείου που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε επίσης Συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών στο Λαϊκό Νοσοκομείο.«Οι σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν την εργασία μας σε συνθήκες αυξημένων αναγκών λόγω της πανδημίας επισφαλή τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς μας», τονίζουν στην απόφασή τους, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά αυτές οι πολύ μεγάλες ελλείψεις.

Επισημαίνουν: «Η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλευόμενων στην κλινική Covid συνεπάγεται και την αύξηση των αναγκών σε ειδικευόμενους οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία της. Ωστόσο, λειτουργώντας ήδη με "δανεικούς" ειδικευόμενους από παθολογικές κλινικές, τα περιθώρια ανεύρεσης τέτοιων εφεδρειών από τον παθολογικό τομέα έχουν εξαντληθεί (...) Αντίστοιχα, και οι μη παθολογικές κλινικές επίσης αδυνατούν να διαθέσουν ειδικευόμενους γι' αυτόν τον σκοπό, αφού η δουλειά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου παραμένει αυξημένη. Η λύση λοιπόν δεν είναι να ψάχνουμε να βρούμε πώς θα καλυφθεί μια τρύπα δημιουργώντας μια άλλη, αλλά μονάχα με την άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού».

Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη εξασφάλισης επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλες τις κλινικές, ενώ επισημαίνεται ότι με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου καθίσταται αδύνατη η αξιοποίηση ειδικευόμενων ή και επικουρικών για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, μέχρι τις 8 μ.μ., του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου. Οπως υπογραμμίζουν μάλιστα, «η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στον 1ο όροφο, δίπλα πρακτικά στον χώρο στον οποίο στις εφημερίες εξετάζονται τα ύποπτα κρούσματα για Covid-19, αυξάνει ακόμη περισσότερο τον ήδη αυξημένο κίνδυνο των ομάδων που έρχονται μέσα στον χώρο του νοσοκομείου για να εμβολιαστούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ