Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσυμπληρώνονται στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ»

«Το νομοσχέδιο θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων και θα το πετάξει η ορμητική παρέμβαση και δράση της νέας γενιάς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ανέδειξε ότι πίσω από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «επί της ουσίας αλληλοσυμπληρώνονται και ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει».

Οπως ανέδειξε ο Ν. Καραθανασόπουλος ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν κοινή αφετηρία, που είναι «η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΑΕΙ, τα "ΑΕΙ ΑΕ", η αξιολόγηση με κριτήρια της ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνικής εξέλιξης». «Θαυμάζετε όλοι, σημείωσε, κάποια πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως των ΗΠΑ. Αλλά δεν βάζετε το κριτήριο ότι στις ΗΠΑ χρωστάνε 1,6 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά δάνεια που μετατρέπουν τους πτυχιούχους σε διαχρονικούς ομήρους των τραπεζών για να τα ξεπληρώσουν».

«Συμφωνείτε στη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ που κάνουν προγράμματα στα πανεπιστήμια. Αλήθεια, είναι ποτέ δυνατόν το αποτέλεσμα μιας έρευνας που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματία να αμφισβητεί τα συμφέροντα του εργοδότη; Αντίθετα, θα προσπαθήσει να προσαρμόσει και να υποτάξει τα αποτελέσματα της έρευνας στα συμφέροντα της επιχείρησης που το χρηματοδοτεί, εργαλειοποιώντας έτσι την επιστήμη», σημείωσε.

Επισήμανε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν «στην υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση των πτυχίων, στην απαξίωση των σπουδών, στην ισοτίμηση των πτυχίων με τα διπλώματα των κολεγίων, με την αποσύνδεση των πτυχίων από την επαγγελματική δραστηριότητα», αναδεικνύοντας με στοιχεία την τεράστια ταξική διαφοροποίηση που ήδη υπάρχει ανάμεσα στους επιστήμονες.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι αυτός που διαμόρφωσε το θεσμικό πλαίσιο για την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με «την σύσταση της ομάδας υψηλού επιπέδου ειδικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ριζοσπαστικοποίηση, μέσα από την "έξυπνη αστυνόμευση" όπου και παρήγγειλε 1.000 συσκευές σκαναρίσματος προσώπων, όπου τώρα έρχεται να κουμπώσει με τη λειτουργία της κάμερας μέσα στα πανεπιστήμια», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έφτασε να μετατρέψει ουσιαστικά σε ποινικό αδίκημα τη διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων την ώρα της συνεδρίασης του πρυτανικού συμβουλίου.

Η συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην ένταση της καταστολής για το τσάκισμα του εργατικού και φοιτητικού κινήματος στα πανεπιστήμια επιβεβαιώνεται και από την αντίληψή τους για το άσυλο επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «μιλάτε για άσυλο ακαδημαϊκό και όχι πανεπιστημιακό. Και στο ακαδημαϊκό άσυλο δεν συμπεριλαμβάνεται η δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια».

Εξάλλου, όπως σχολίασε ο Ν. Καραθανασόπουλος δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ προσδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ «ιδιότητες που δεν έχει. Σας λέει ότι είσαστε υποκινητές των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αν είναι δυνατόν! Αλήθεια, μπορεί ένα κόμμα που έχει 1% με 2% πολύ στους φοιτητές να παίξει τον ρόλο του υποκινητή; Απλά βολεύει την κυβέρνηση να σας αναδεικνύει ως υποκινητές γιατί είσαστε ο βολικός αντίπαλος».

Εκανε σαφές ότι «αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον νόμο μπορεί να τσακίσει και να βάλει στον γύψο το φοιτητικό κίνημα και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια είναι βαθιά ανιστόρητη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ