Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Είμαστε με τη νεολαία που ασφυκτιά από τη βαρβαρότητα της ταξικής πολιτικής σας

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Μιλώντας για τη ουσία του αντιδραστικού νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του:

«Φτιάχνετε ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες που υπάρχουν:

  • Να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό.
  • Να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, στις αγωνίες.

Και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο θέλετε να βάλετε εμπόδια στη συλλογική αμφισβήτηση των εργαζομένων σε αυτά, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών, θέλετε να καταστείλετε τη διεκδίκηση και την εκπλήρωση ώριμων, δίκαιων αιτημάτων τους.

Αυτή είναι και η ουσία του νομοσχεδίου σας.

Και αυτήν την ουσία, δυστυχώς, την προετοίμασαν χρόνια τώρα και οι προηγούμενοι από εσάς. Είναι και αυτοί υπεύθυνοι, αφού δεν έχετε μόνοι σας την αποκλειστική πατέντα αυτής της αθλιότητας».

Ο Δ. Κουτσούμπας έδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «διατηρεί στο ακέραιο ό,τι αντιεκπαιδευτικό έχτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»: Τη γενίκευση των διδάκτρων, την απαξίωση πτυχίων, τα «άνοιξε - κλείσε» των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων. Εντόπισε δε και κοινά στοιχεία ανάμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο και σε σχέδια που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της ΕΕ, που και οι δύο υπηρετούν.

Αποδόμησε τα περί «εκσυγχρονισμού» της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ανταπόκρισης «στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής», φέρνοντας παραδείγματα για την εξεταστική που ξεκίνησε χωρίς συγγράμματα, τους απαρχαιωμένους εξοπλισμούς εργαστηρίων κ.λπ. Σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εχει και η κοροϊδία, βλέπετε, τα όριά της. Αν είχατε τη στοιχειώδη έγνοια για το τι αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σήμερα στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα ήσασταν τουλάχιστον πιο μετρημένοι».

Ανάγκη σήμερα να ανοίξουν οι σχολές

Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τι λένε οι φοιτητές και οι σύλλογοί τους και όχι να τους χαρακτηρίζει «ξεπερασμένες μειοψηφίες», «τεμπέληδες» κ.λπ. Πρόταξε την ανάγκη των φοιτητών να ξαναγυρίσουν στις σχολές και τις σπουδές τους, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι αυτοί που αντιδρούν και εξοργίζονται με το αντιεκπαιδευτικό της τερατούργημα:

«Είναι αυτοί που οι αντοχές τους δοκιμάζονται πίσω από μια οθόνη υπολογιστή για τόσους μήνες.

Είναι αυτοί που με θράσος τούς είπατε ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πόλη όπου σπουδάζουν μόνο για να ξενοικιάσουν το σπίτι που έμεναν!

Είναι αυτοί που, αν και τελειόφοιτοι, χρειάζεται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. (...)

Είναι επίσης οι φοιτητές των περιφερειακών Τμημάτων, που δεν ξέρουν - με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης - αν η σχολή τους θα συνεχίσει να υπάρχει και του χρόνου και τι είδους πτυχίο θα πάρουν.

Είναι οι φοιτητές ιατρικών και παραϊατρικών σχολών, που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες κλινικές ασκήσεις σε υγειονομικές μονάδες, και σε αυτούς φτάσατε στο σημείο να λέτε ότι όπου αυτές πραγματοποιηθούν, θα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη να προστατευτούν από τον ιό.

Είναι όσοι αγωνιούν για το πώς θα αναπληρωθούν τα εκπαιδευτικά κενά που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα.

Είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν δει από κοντά το αμφιθέατρο της σχολής τους (...)

Δηλαδή είναι όλοι αυτοί που εσείς χαρακτηρίζετε περιθωριακούς, τεμπέληδες και ότι δεν θέλουν να μορφωθούν!».

Ανέφερε δε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν για να ανοίξουν οι σχολές, όπως αξιοποίηση κτιρίων που είναι προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, εύρεση άλλων χώρων και από την τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων, πρόσληψη καθηγητών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κ.λπ. «Αντί να μοιράζετε 20 εκατομμύρια το χρόνο για την πανεπιστημιακή σας αστυνομία, να αυξάνατε ουσιαστικά - λέμε τώρα - τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, που φέτος είναι μειωμένη», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, και σε αυτήν την αίθουσα και - πολύ περισσότερο - μέσα στην ελληνική κοινωνία, που να μην κατανοεί ότι όλα αυτά και ρεαλιστικά είναι και απαντούν σε αγωνίες, στη θέληση της πλειοψηφίας του φοιτητόκοσμου και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτελούν διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, αλλά "σκοντάφτουν" στις πολιτικές της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών μόνο ως κόστος».

Για τα μέτρα έντασης της καταστολής

Μιλώντας για το θέμα της δήθεν «ανομίας», ξεκαθάρισε ότι «οι διάφορες ομάδες που οι ενέργειές τους εχθρεύονται το φοιτητικό κίνημα και πολύ συχνά το στοχοποιούν, και εσείς τις αξιοποιείτε αυτές τις ομάδες, μόνο για να εντείνετε τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχουν στενή σχέση με φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς του κράτους σας και όχι με τους φοιτητικούς συλλόγους, που διεκδικούν δίκαια αιτήματα. Τη δική σας δουλειά κάνουν αυτές οι ομάδες.

Οσο για τα περί "τραμπούκων", "ροπαλοφόρων", "εκβιαστών", "εθισμένων στη ρεμούλα και τη συνδιαλλαγή" και διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα, που χωρίς ίχνος ντροπής χρεώνετε συλλήβδην στους φοιτητές που αγωνίζονται, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί για να ανακαλύψει κανείς αν αυτά που εκστομίζετε αφορούν, εκτός από τους παραπάνω μηχανισμούς και προβοκατόρικες ομάδες, και την ίδια την κυβερνητική παράταξη στα ΑΕΙ. Κυρίως αυτή».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε τις άθλιες αφίσες της κυβερνητικής ΔΑΠ, που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι δείχνουν την υποκρισία της κυβέρνησης και της παράταξής της για το πόσο σέβονται τις γυναίκες.

Αναφερόμενος στο θέμα της ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε ειλικρινά να αποκλείσετε την πρόσβαση όσων δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια, τότε κάντε μια προσπάθεια: Να σταματήσετε να δίνετε βήμα για μάθημα στον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, να διώξετε από τα Ιδρύματα τα στελέχη των επιχειρήσεων, να απομακρύνετε τα ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ από αυτά». Γιατί όπως είπε «όλοι αυτοί, αντί να μορφώνουν τα παιδιά μας, σπαταλούν τις υποδομές των πανεπιστημίων για να μασουλάνε τα εκατομμύρια των ερευνητικών προγραμμάτων!».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των αγώνων της νεολαίας, θύμισε συγκεκριμένα στοιχεία έντασης της καταστολής και επί των ημερών του, ενώ στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει αυτά τα μέτρα ως «ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που δήθεν δεν εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ». «Στις εκθέσεις της ΕΕ αναφέρεται ως βασικό μέλημα η αντιμετώπιση της "ριζοσπαστικοποίησης" στους χώρους των πανεπιστημίων», τόνισε. «Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στα ΑΕΙ είναι η φυσική συνέχεια του πανεπιστημίου που φτιάχνεται για τις επιχειρήσεις και για τους επιχειρηματίες».

Και να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο, συνέχισε, «στα πανεπιστήμια όλα αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη! Ηδη άλλωστε οι πανεπιστημιακοί καθηγητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το εφαρμόσουν. Και πολύ καλά κάνουν. Το νομοσχέδιο αυτό θα το καταστήσει τελικά ανενεργό η κοινή λογική των αναγκών της νεολαίας».

Βάζουν παραπέρα εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ορίων φοίτησης, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα: «Εσείς, που είσαστε δήθεν της αριστείας, μήπως ξέρετε φοιτητές φτωχών λαϊκών οικογενειών, που σπούδαζαν και δούλευαν ταυτόχρονα, άργησαν να πάρουν πτυχίο, αλλά τελικά έγιναν πολλά υποσχόμενοι επιστήμονες, άριστοι μεταξύ αρίστων; Δυστυχώς για εσάς, αυτοί οι νέοι δεν γίνονται μόνο ψυκτικοί από το Περιστέρι, αλλά και διδάκτορες».

Και πρόσθεσε: «Προφανώς και οι ανάγκες της κοινωνίας για επιστήμονες δεν είναι άπειρες. Είναι άλλο αυτό, όμως, από την ταξική επιλογή αυτών που θα σπουδάσουν τελικά, και ειδικά στα επιστημονικά αντικείμενα που επιθυμούν».

Παράλληλα ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε σε μια σειρά από επιχειρήματα που συνοδεύουν την κυβερνητική προπαγάνδα για τις αλλαγές που φέρνει με το νομοσχέδιο στο θέμα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Θέλετε λοιπόν οι μαθητές να εισάγονται σε σχολές που πραγματικά τους ενδιαφέρουν; Κάντε αυτό που δεν έκανε ο Γαβρόγλου. Δώστε τη δυνατότητα στους μαθητές να κατοχυρώνουν βαθμολογία μαθημάτων για τις επόμενες χρονιές. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών μπορούν να βοηθηθούν με αυτό το μέτρο, για να περάσουν σε Τμήματα των πρώτων τους επιλογών.

Θέλετε να μην εισάγονται οι μαθητές με χαμηλούς βαθμούς στα ΑΕΙ; Σύμφωνοι. Αλλά τότε φτιάξτε καλά σχολεία, σχολεία της γνώσης, όχι του ψυχοφθόρου ανταγωνισμού και των διαφόρων δεξιοτήτων! Και, προπαντός, μην περιορίζετε τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό.

Γιατί, εκτός των φραγμών που βάζετε, δεν υπολογίζετε καθόλου ότι πολλοί νέοι στα 17 τους χρόνια ενδέχεται να μην έχουν κατασταλάξει στον δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι' αυτό. Αλλωστε ο ουσιαστικός Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός στα σχολεία, σήμερα, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Αφήστε λοιπόν τα περί πολλών εναλλακτικών διαδρομών και ανελκυστήρων. Μαραθώνιους συλλογής προσόντων και γνώσης με το κομμάτι φτιάχνετε.

Αυτό δεν είναι κοινή λογική. Είναι πολύ απλά η κοινή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πίνετε όλοι σας νερό στο όνομά της, για τη διαιώνιση της απαξίωσης και υποβάθμισης του περιεχομένου.

Και αν πραγματικά κόπτεστε για τους μαθητές του Λυκείου, την πρόοδο, το άγχος τους, που βρίσκονται σε συνθήκες καραντίνας για έναν χρόνο, κάντε το αυτονόητο: Αποσύρετε την "τράπεζα θεμάτων" και τον καθορισμό της βάσης από τα ΑΕΙ.

Είναι άδικο. Είναι αντιπαιδαγωγικό και ψυχοφθόρο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το δίκιο πάντα ξέρει να βρίσκει το δρόμο για να εκφραστεί. Και το δίκιο λέει "σιγά μη φοβηθώ".

Είμαστε με τη νεολαία που ασφυκτιά από τη βαρβαρότητα της ταξικής πολιτικής σας. Οι νέες και οι νέοι της χώρας θα γράψουν κι αυτοί το ζωντανό, το καλύτερο σενάριο της ζωής τους. Και θα είναι γραμμένο με τις πραγματικές ανάγκες τους, τα όνειρά τους, που τελικά θα βρουν εκδίκηση!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ