Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πάρτε πίσω τον «τρομονόμο» στον Πολιτισμό!
  • Μαζικότατο συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας. Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 16 Φλεβάρη
  • Πάνω από 7.000 υπογραφές μέσα σε δύο μέρες στο σχετικό ψήφισμα των σωματείων

Μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα πραγματοποίησαν καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος και Ακροάματος μετά από σχετικό κάλεσμα πλήθους σωματείων από το χώρο του Πολιτισμού, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), απαιτώντας την ουσιαστική ενίσχυση του καταρρακωμένου εισοδήματός τους από τον έναν σχεδόν χρόνο που είναι κλειστοί οι χώροι Πολιτισμού, όπως και την απόσυρση του νέου «τρομονόμου» που επιδιώκεται να επιβληθεί στο σύνολο του οπτικοακουστικού χώρου.

Θυμίζουμε πως στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, πέρα από τα όσα αντιδραστικά προβλέπει για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, περιέχεται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης «σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων», η οποία με τα γνωστά προσχήματα και τις έννοιες - «λάστιχο» περί «υποκίνησης σε βία» κ.τ.λ. προβλέπει τη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου, επί ποινή μάλιστα των διατάξεων που προβλέπονται στον «τρομονόμο».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, με συνθήματα όπως «Καταστολή, φακέλωμα και τρομοκρατία, αυτή είναι της Ευρώπης η δημοκρατία», «Μας τρομοκρατούν για να υποταχθούμε, με οργάνωση και αγώνα να αντισταθούμε». Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης.


Πρώτη στάση ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία τους ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό προκειμένου να του εκθέσει τα αιτήματα για τη στήριξη της πολιτείας στον κλάδο και την προστασία των καλλιτεχνών από τις συνέπειες που έχει επιφέρει η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με τον υπουργό να αποφεύγει να συναντηθεί μαζί τους επικαλούμενος τηλεδιάσκεψη και την αντιπροσωπεία να ζητάει εκ νέου ραντεβού.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Β. Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση, κάτω και από τη μεγάλη πίεση από τις αντιδράσεις των χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο, δεσμεύτηκε ότι θα τροποποιήσει τις διατάξεις του «τρομονόμου» στον οπτικοακουστικό χώρο.

«Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης δεν μας πείθουν», τόνισαν οι διαδηλωτές και σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους, απαιτώντας την απόσυρση των διατάξεων που επιχειρούν να επιβάλουν «τρομονόμο» στον οπτικοακουστικό χώρο και όχι «φτιασιδώματα».

Ενδεικτικό της μεγάλης ανταπόκρισης των καλλιτεχνών στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε ύστερα από πρόταση του ΠΜΣ, είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 7.000 υπογραφές, μέσα σε μόλις δυο μέρες, και η συλλογή συνεχίζεται.

Κυβερνητική αναδίπλωση που δεν αλλάζει την ουσία

Αυτή η ταχύτατη και μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε το ψήφισμα ενάντια στη νέα αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης, που εκφράστηκε και με την εντυπωσιακή σε μαζικότητα χτεσινή κινητοποίηση, ανάγκασε την κυβέρνηση σε αναδίπλωση, που όμως δεν αλλάζει την ουσία των ρυθμίσεων που φέρνει στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια Επιτροπή και αναμένεται την Τρίτη να μπει για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 τροποποιείται ώστε να μην παραπέμπει απευθείας στις διατάξεις του ευρωπαϊκού «τρομονόμου» και αφαιρείται από αυτό η 2η παράγραφος, ταυτόχρονα όμως διατηρείται η ουσία της λογοκρισίας καλλιτεχνικών και γενικότερα προβαλλόμενων οπτικοακουστικών έργων, διατηρώντας την πρώτη παράγραφο στο άρθρο 8 και αφαιρώντας μόνο κάποιες λέξεις. Με βάση το τροποποιημένο άρθρο απαγορεύεται το οπτικοακουστικό υλικό να εμπεριέχει «υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Ομάδα ανθρώπων», όμως, μπορεί να είναι η αστική τάξη ή η κυβέρνηση, «ομάδα ανθρώπων» μπορεί να είναι η εργοδοσία, οι δυνάμεις καταστολής. «Μέλος ομάδας» μπορεί να είναι και ένας φασίστας. Οπότε δεν αλλάζει η ουσία ότι προοδευτικά έργα μπορεί να διώκονται, ότι μέσα και από την επαναδιατυπωμένη διάταξη φιμώνεται το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού έργου.

«Η γενικόλογη διατύπωση παραπέμπει απευθείας σε λογοκρισία!», σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και προσθέτει: «Καταλαβαίνουμε πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν "θωρακίζει", όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά πνίγει την ελευθερία έκφρασης. Η τέχνη μας δεν είναι δημόσια απειλή. Το άρθρο 8 να αποσυρθεί! Η κυβέρνηση συνεχίζει την υποκρισία της, μαζί με την αντιπολίτευση που δεν καταψήφισε το άρθρο 8, στη συζήτηση στη Βουλή».

Καλώντας σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό να αποσυρθεί τελείως η διάταξη για τη λογοκρισία στην Τέχνη, ο ΠΜΣ και άλλα σωματεία συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών κατά του νόμου και δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού, την Τρίτη 16 Φλεβάρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ