Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα

Να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με γρήγορες διαδικασίες απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ζωτικής σημασίας η άμεση λήψη μέτρων για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει τα εξής:

«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αλλάζει ριζικά τους όρους της μάχης που δίνει η ανθρωπότητα κατά της πανδημίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια από μόνα τους αρκούν για την αναχαίτιση της πανδημίας. Είναι ζωτικής σημασίας άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης και πραγματικής θωράκισης του συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και σύγχρονες υποδομές, μέτρα προστασίας στο "θερμοκήπιο" του κορονοϊού: Στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ.

Με δεδομένη τη σταδιακή εξάπλωση μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, η γρήγορη ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού και η έγκαιρη επίτευξη "συλλογικής ανοσίας" είναι επιβεβλημένες.

Ωστόσο, την ώρα που η επιδημία καλπάζει με πάνω από 106 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2,3 εκατομμύρια νεκρούς, η έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου αριθμού εμβολίων υπονομεύεται από την υποταγή της παραγωγής εμβολίων στην κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, στις κόντρες μεταξύ των κρατών, τους εμπορικούς πολέμους, την προνομιακή μεταχείριση ισχυρών κρατών σε βάρος πιο αδύναμων.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο η τεράστια αντίφαση της εποχής μας: Από τη μία η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αποτέλεσμα της συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας, και από την άλλη η ιδιοποίηση και ο σφετερισμός αυτών των επιτευγμάτων για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας και της ζωής μας.

Είναι μέγιστη υποκρισία όλων εκείνων που ανακάλυψαν ξαφνικά την "ασυδοσία των πολυεθνικών του Φαρμάκου", "την ανήθικη στάση τους", που "βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την υγεία των λαών". Της ΕΕ, των κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων που στήριξαν και στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου, χρηματοδοτούν με "ζεστό" κρατικό χρήμα, που προέρχεται από τις τσέπες των λαών, τις φαρμακοβιομηχανίες, ψηφίζουν δεκάδες νόμους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, με ακρογωνιαίο λίθο την πατέντα.

Η ΟΕΝΓΕ, εκπροσωπώντας τους μαχόμενους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, που σηκώνει όλο το βάρος της πανδημίας, απαιτεί να επιτευχθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με γρήγορες διαδικασίες και να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί η πατέντα, η ιδιοποίηση - ιδιοκτησία των επιστημονικών επιτευγμάτων, της συλλογικής ανθρώπινης σκέψης για τα κέρδη των λίγων. Για να είναι η Υγεία, το Φάρμακο, τα εμβόλια κατοχυρωμένα κοινωνικά αγαθά και όχι χρυσοφόρα εμπορεύματα.

"Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον Ηλιο;" - Τζόνας Σολκ, Αμερικανός ιολόγος, ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ