Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
1.327 νέα κρούσματα και 22 ακόμα θάνατοι

Αλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.327 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες. Συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τους 6.056 και τα κρούσματα τα 168.872. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 281 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, τα 676 εντοπίζονται στην Αττική (Ανατολική Αττική 78, Βόρειος Τομέας Αθήνας 80, Δυτική Αττική 26, Δυτική Αθήνα 124, Κεντρικός Τομέας Αθήνας 195, Νότιος Τομέας 62, ΠΕ Νήσων 26, Πειραιάς 85) και 129 στη Θεσσαλονίκη. Αυξήθηκαν σε 16 οι Περιφερειακές Ενότητες που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων 94 στην Αχαΐα, 35 στην Εύβοια και 25 στη Λάρισα.

Στο μεταξύ, με βάση τις μετρήσεις συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Ν. Θωμαΐδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν 90.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για την εκτίμηση αυτή υπάρχουν αβεβαιότητες, «κυρίως από την ύπαρξη νέων στελεχών που δεν γνωρίζουμε πόσο ιικό φορτίο αναπτύσσουν ανά άτομο, τι αποθέτουν στο αποχετευτικό σύστημα κ.λπ.».

Αυξάνεται συνεχώς η πληρότητα των νοσοκομείων σε Αττική και Αχαΐα

Την ίδια ώρα, τα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου εξακολουθούν να παραμένουν αθωράκιστα. Η κυβέρνηση κόβει κορδέλες για κρεβάτια ΜΕΘ (όλα από «χορηγίες»), χωρίς όμως να εξασφαλίζει τη λειτουργία τους με προσλήψεις προσωπικού, ούτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Προκειμένου να λειτουργήσουν τα 5 από τα 30 κρεβάτια ΜΕΘ που εγκαινίασε πρόσφατα στο ΚΑΤ, μετακίνησε δυο εξειδικευμένες νοσηλεύτριες από τη ΜΕΘ/ΜΑΦ του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» (που έρχονται να προστεθούν στους 16 συμβασιούχους που έχει «εξασφαλίσει» αντί για 120 που χρειάζονται), προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο προέλευσης.

Τα διαθέσιμα κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία ΜΕΘ/ΜΑΦ της Αττικής δεν ξεπερνούν τα 40, με την πληρότητα να ανεβαίνει συνεχώς, φτάνοντας και το 100% σε ορισμένα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο χτες γέμισαν και τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ.

Αντίστοιχα και στην Αχαΐα συνεχίζονται οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ (Ρίο) χτες το απόγευμα ήταν στο 50%, ωστόσο όπως επισημαίνουν υγειονομικοί «αύριο μπορεί να είναι στο 80%». Στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», τα 8 στα 10 κρεβάτια ΜΕΘ χτες ήταν καλυμμένα, ενώ η αναλογία νοσηλευτών - ασθενών είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας (3 νοσηλευτές για 10 κρεβάτια, αντί για 3-4 ανά ασθενή).

Ο,τι έκανε η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο, δρομολογείται να γίνει και τώρα: Αναστολή σχεδόν όλων των υπόλοιπων λειτουργιών στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, και μετατροπή τους σε νοσοκομεία της μιας νόσου, αρπαγή κρεβατιών, μετακινήσεις υγειονομικών, διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Και «εφόσον χρειαστεί», όπως λέει η κυβέρνηση, συμμετοχή των κλινικαρχών του ιδιωτικού με το αζημίωτο, για την ακρίβεια με διασφάλιση διπλάσιας αποζημίωσης για κάθε κρεβάτι...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ