Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαχειριστικά ζόρια με μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Η προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς και το ζήτημα της διεύρυνσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των αποκλίσεων που καταγράφονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης, θα βρεθούν στην ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η τρέχουσα κρίση είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις στα κράτη που ήδη είχαν αντίστοιχα «ζητήματα» και αυτό παρά την όποια «πρόοδο» που είχε καταγραφεί στα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Βέβαια, είναι φανερό το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία, μεταξύ άλλων, εντάσσεται και η ελληνική οικονομία, ενώ σε γενικότερο επίπεδο η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για τη διεύρυνση των αποκλίσεων μεταξύ των κρατών - μελών.

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Στο μεταξύ, στις 25 Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσουν και επίσημα οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από τα προαπαιτούμενα του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, που εφαρμόζεται ειδικά στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό βέβαια με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, που προβλέπονται από το πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Η σχετική προετοιμασία έχει ξεκινήσει εξ αποστάσεως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ενώ η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Φλεβάρη, προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μάρτη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 ενδέχεται να είναι οριακά χαμηλότερη από 10%, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει στην εκτίμηση για πτώση 10,5% το 2020 και για ρυθμό ανάκαμψης 4,8% φέτος όπως καταγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ) δίνει «το παρών» στις διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και εκβιασμών σε λαϊκά νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας. Με αφορμή τα δυο χρόνια λειτουργίας της, κάνει λόγο για σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων στην Ελλάδα, όπου οι εν λόγω εταιρείες διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων εμπλεκόμενων «επενδυτών» δάνεια αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ