Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΧΥΤΑ για τον καρκινογόνο αμίαντο σχεδιάζεται στην Κοζάνη

ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Νέες εκπτώσεις στην ποιότητα ζωής του λαού και στο περιβάλλον για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ο αμίαντος που ξηλώνεται από όλη τη χώρα σχεδιάζεται να καταλήγει στην Κοζάνη
Ο αμίαντος που ξηλώνεται από όλη τη χώρα σχεδιάζεται να καταλήγει στην Κοζάνη
Ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου στο πρώην ορυχείο των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) στο Ζιδάνι Κοζάνης τοποθετείται η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καλώντας το λαό να μην κάνει καμία έκπτωση στην ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και στα διλήμματα κάποιες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά οφέλη ή φτώχεια, ανεργία και καταστροφή του περιβάλλοντος. Με την πάλη του να ακυρώσει στην πράξη τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία ΧΥΤΑ αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ και να απαιτήσει διαχείριση αποβλήτων προς όφελος του λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι θα μεταφερθεί και θα θαφτεί στην περιοχή ο καρκινογόνος αμίαντος που αποσύρεται από κάθε σημείο της Ελλάδας λόγω επικινδυνότητας, ενώ την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία.

Με ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι τα σχέδια αυτά ξεδιπλώνονται σε μια περίοδο που η αστική τάξη προσπαθεί να επιταχύνει την υλοποίηση των σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, προωθώντας χρυσοφόρες για το κεφάλαιο επενδύσεις, εχθρικές όμως για το περιβάλλον, την υγεία των λαϊκών στρωμάτων, το εισόδημά τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τα σχέδια για το ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική απελευθέρωσης - απολιγνιτοποίησης που εξαθλιώνει το λαό της χώρας και ειδικά της περιοχής μας και αξιοποιείται πολύπλευρα για να προωθηθούν σχεδιασμοί του κεφαλαίου που θα επιδεινώσουν παραπέρα την ποιότητα ζωής του (ειδικές οικονομικές ζώνες, ανεξέλεγκτη κατασκευή ΑΠΕ, καύση απορριμμάτων κ.ά.). Εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος με μεροκάματα πείνας, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.ά.

Η εξέλιξη αναδεικνύει επίσης ότι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι πυξίδα τους είτε με "προοδευτική" είτε με "συντηρητική" κυβέρνηση ή περιφερειακή αρχή μιας και τα σχέδια ξεκινούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακής αρχής Καρυπίδη που παρέδωσαν τη σκυτάλη στην κυβέρνηση της ΝΔ και την περιφερειακή αρχή Κασαπίδη».

Αποδομώντας και την επιχειρηματολογία που συνοδεύει τους σχεδιασμούς, όπως π.χ. ότι «αφού η περιοχή είχε από πριν αμίαντο δεν πειράζουν οι επιπλέον ποσότητες» ή τα ανταποδοτικά οφέλη που χρησιμοποιούνται σαν το τυράκι στη φάκα, σημειώνει ότι «δεν πείθουν το λαό της περιοχής που αντιδρά και ανησυχεί για τη συγκεκριμένη εξέλιξη βλέποντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζεται σαν ένα σύγχρονο Eldorado, όπου οι φυσικοί πόροι, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν καύσιμη ύλη για τα κέρδη τους.

Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής του λαού. Οι επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων, τη σεισμικότητα της περιοχής, το γεγονός ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και από τα συγκεκριμένα ύδατα υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν».

Αναδεικνύει επίσης ότι κάτω από τη βιασύνη για γρήγορα κέρδη δεν έχουν παρουσιαστεί ολοκληρωμένες μελέτες για τον όγκο του αμιάντου που υπάρχει πανελλαδικά για να θαφτεί, δεν υπάρχουν μελέτες για άλλες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας του αμιάντου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, επιλέγεται να μετατραπεί σε χαβούζα μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη και θα έπρεπε να αποκλείεται από την εγκατάσταση ανάλογων μονάδων αποβλήτων. Ομως βολεύει η επιλογή αυτή αφού όταν διαπιστωθεί ρύπανση και επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν θα βγαίνει άκρη για το τι και ποιος φταίει.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει επίσης:

«Για ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων όπως είναι και ο αμίαντος πρέπει να υπάρχει σημαντική μέριμνα που να λαμβάνει υπόψη κατάλληλα σταθμισμένα κριτήρια που θα παίρνουν υπόψη το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

(...) Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του αμιάντου, όπως και όλων των επικίνδυνων αποβλήτων, ο χωροταξικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού απαιτούν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κίνητρο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σε έναν τέτοιο ριζικά διαφορετικό τρόπο παραγωγής και κοινωνικής ανάπτυξης η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων θα αντανακλά τις νέες, μη εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, θα αποτελεί τη "χωρική έκφραση" του οικονομικού κεντρικού σχεδίου προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Θα μπορεί να εκπληρώνει στόχους για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ισόρροπη ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και των περιοχών της χώρας, φιλολαϊκή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ