Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο εμβολιασμός και η περίθαλψη του λαού υπονομεύονται με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης

Αντί να στελεχώσει την ΠΦΥ για τα εμβολιαστικά κέντρα, «ανακυκλώνει» προσωπικό από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν στελεχώνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά «ανακυκλώνει» το προσωπικό των υποστελεχωμένων νοσοκομείων, υπονομεύοντας έτσι τόσο τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού όσο και τη συνολικότερη περίθαλψη του λαού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κρίσιμα ερωτήματα που αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εξαρχής κινδυνεύει, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, να υπονομευτεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, για τον οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί όχι μόνο είμαστε υπέρμαχοι, αλλά τον απαιτούμε εδώ και καιρό ζητώντας επάρκεια δόσεων και σωστό σχεδιασμό.

Αντί να στελεχώσει την ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, προχωράει το περισπούδαστο "εμβολιαστικό πλάνο" με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία.

Τι θα γίνει με τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού του υγιούς πληθυσμού με τους ασθενείς που θα προσέρχονται στο νοσοκομείο; Τώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς; Τι πρόβλεψη έχει γίνει για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός, π.χ. τη δυσκολία μετακίνησης των υπερηλίκων; Πώς εξασφαλίζεται η αναγκαία παρακολούθηση των εμβολιασθέντων για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες; Ποιος θα έχει την ευθύνη για την παρακολούθησή τους, την αναγκαία φαρμακο-επαγρύπνηση π.χ. στα Νοσοκομεία Παίδων που ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή πως σε λίγες μέρες και σε αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα υπερηλίκων; Οι παιδίατροι και οι νεογνολόγοι;

Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία που ακόμα υφίστανται τεράστιο φόρτο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και που δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυσή τους; Στα νοσοκομεία που θα δεχτούν ένα τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας; Στα νοσοκομεία που είναι ακόμα υπερπλήρη από τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία;

Με ποιο ακριβώς προσωπικό σκοπεύουν να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που προβλέπεται να έχουν 12ωρη βάρδια; Με το εξουθενωμένο προσωπικό των νοσοκομείων; Με ατέλειωτες ώρες εντατικοποιημένης εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, που διογκώνονται με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν; Με το προσωπικό που έχει να ξεκουραστεί με άδεια εδώ και μήνες; Με ποιους γιατρούς; Ο γιατρός τη μία μέρα θα περιθάλπει ασθενείς με Covid-19 και την άλλη θα εμβολιάζει υγιή πληθυσμό;

Τι θα γίνει με τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Ηδη δίνονται εντολές στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους μήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τον εμβολιασμό και με τίποτα άλλο. Ποιος θα βλέπει τους ασθενείς για όλα τα άλλα χίλια μύρια προβλήματα της υγείας τους;

Τι θα γίνει με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων; Ενας ολόκληρος χρόνος έχει ήδη χαθεί. Οι ειδικευόμενοι των παθολογικών ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί σε "πολυεργαλεία covid", οι ειδικευόμενοι των χειρουργικών ειδικοτήτων βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των χειρουργείων. Θα χαθεί και δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επειδή τώρα θα μετατραπούν σε "πολυεργαλεία εμβολιασμού";

Ούτε το αυτονόητο δεν έχει γίνει. Να επισπεύσει τους διορισμούς των επί θητεία γενικών γιατρών. Εδώ και ένα μήνα έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα και ακόμα διορίζονται. Οχι μόνο δεν προσλαμβάνουν το σύνολο των γιατρών που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις λιγοστές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, αλλά πάγωσαν και τις κρίσεις για τις θέσεις Επιμελητών Β' για τα Κέντρα Υγείας που προκηρύχθηκαν τον Ιανουάριο του 2019!

Βέβαια άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντί με κατεπείγουσες διαδικασίες να στελεχώσει τα ρημαγμένα από προσωπικό νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, νομοθετεί κριτήρια προσλήψεων για τις προσλήψεις που δεν κάνει. Αντί να αυξήσει, μειώνει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της ΠΦΥ που έχει στρατηγικό ρόλο - κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου.

Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για αποφασιστική ενίσχυση της ΠΦΥ

Εδώ και τώρα απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση των ΚΥ, τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων σε επίπεδο ΠΦΥ.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην ΠΦΥ, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Ανασύσταση των δομών δημόσιας Υγείας που πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ΠΦΥ και θα έπρεπε να έχουν κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, της παρακολούθησης των τυχόν παρενεργειών και της περίθαλψης της γενικής νοσηρότητας.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού.
  • Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές, ώστε να επανέλθει πλήρως η τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να μπορεί να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά και της υπόλοιπης νοσηρότητας. Δεν θα επιτρέψουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας να λειτουργεί σε μόνιμη βάση σαν σύστημα "μιας νόσου" με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και να μετατρέπεται όλη η υπόλοιπη νοσηρότητα σε "φιλέτο" για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της Υγείας».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ