Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Χιλιάδες ακυρώσεις ιατρικών ραντεβού με τη «μετατροπή» τους σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση

Με αποκαλυπτικές καταγγελίες για το μπαράζ ακυρώσεων ιατρικών ραντεβού σε Κέντρα Υγείας, πολλά από τα οποία είναι προγραμματισμένα εδώ και μήνες, συνοδεύεται με το «καλημέρα» η όπως - όπως «μετατροπή» τους σε εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς καμία ενίσχυση της ήδη ρημαγμένης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μετά την αναστολή μέχρι και του 80% των χειρουργείων και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου», ειδικά στις περιοχές με τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας, μετά τις μετακινήσεις υγειονομικών από τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και το κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων για να «μπαλωθούν» οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της ΠΦΥ κατά 96 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021, η χαριστική βολή στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφήνει και πάλι εκτεθειμένο τον λαό.

Χαρακτηριστικά, όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί από την Κρήτη, στο Κέντρο Υγείας Ηρακλείου ακυρώνονται εκατοντάδες ραντεβού παθολόγων και παιδιάτρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι γιατροί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης ακυρώθηκαν όλα τα ιατρικά ραντεβού που είχε στο σχεδιασμό του - εκτός από τα ορθοπεδικά - και βγήκε από τη λίστα των τηλεφωνικών ραντεβού του ΕΟΔΥ με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Οπως ενημερώθηκε αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πλαίσιο περιοδείας, το ΚΥ ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία του για να μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ. τους μαζικούς φορείς της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΥ. Ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο με έκτακτη συνεδρίαση να πάρει άμεσα θέση και απαιτεί την πλήρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση, με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται και δεν έχει πάνω από δέκα χρόνια τώρα. Να ανταποκριθεί στην ανάγκη της πρόληψης και του εμβολιασμού με όλο το απαιτούμενο υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, ένα ακόμα χτύπημα έδωσαν για άλλη μια φορά οι πρόσφατες βροχές, με το δρόμο μπροστά και πίσω του να πλημμυρίζει - όπως γίνεται σχεδόν με κάθε νεροποντή - τα νερά να καλύπτουν μέχρι και την αυλή, στην οποία έχει τοποθετηθεί το ειδικό κοντέινερ για τη λήψη τεστ Covid-19 και την εξέταση των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα. «Οι πολίτες δεν είχαν πρόσβαση», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου,«ενώ παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού (7 παθολόγοι, 4 οδοντίατροι, δεν υπάρχουν καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, δερματολόγοι, ΩΡΛ, ακτινολόγοι (και οι 3 οργανικές θέσεις κενές) και γιατροί εργασίας (και οι 3 οργανικές θέσεις κενές). Κενές είναι και οι 6 οργανικές θέσεις παιδιάτρων». Το Σωματείο απαιτεί να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και να ενισχυθεί το ΚΥ Ελευσίνας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Την ίδια ώρα, στο Κερατσίνι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης πάνε κι έρχονται και φωτογραφίζονται στο υπό ανέγερση νέο Κέντρο Υγείας, χωρίς ωστόσο να λένε πότε θα λειτουργήσει και τι γίνεται με τη στελέχωσή του. Οπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, το ΚΥ «δυστυχώς δεν αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα», παρότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, ενώ καμία κυβέρνηση «δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να στελεχωθεί».

Ολα τα παραπάνω και ο τρόπος που προωθείται η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων αποτελούν συνέχεια της χρόνιας υποστελέχωσης της δημόσιας ΠΦΥ, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστικό της ένδειας είναι ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2018), στα 3,7 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής αντιστοιχούσαν μόνο 17 ΚΥ και... 369 γιατροί (!), ενώ στο σύνολο της χώρας οι μετακινήσεις προσωπικού μέσα στην πανδημία όξυναν παραπέρα το πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ