Παρασκευή 15 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δίλημμα...

Τις προηγούμενες μέρες, με δακρύβρεχτα διαγγέλματα, η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει για το πόσο την ανησυχεί η ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, που τόσες μέρες βρίσκονται μακριά από τον «φυσικό τους χώρο», δηλαδή το σχολείο. Κι ενώ άνοιξε τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, με προοπτική να ανοίξει άμεσα και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η συζήτηση εξελίχτηκε τελικά ως εξής: «Να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια ή το λιανεμπόριο;». Την απάντηση δεν χρειάστηκε να τη δώσει κάποια επιστημονική επιτροπή (θα συνεδριάσει σήμερα). Προηγήθηκαν διάφορα δημοσιεύματα και κυβερνητικές διαρροές, για μειωμένα έσοδα κατά 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ το εννιάμηνο του 2020 και για απώλειες στον τζίρο του Εμπορίου που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει βέβαια στους μεγάλους ομίλους. Η πλάστιγγα λοιπόν γέρνει σαφώς προς την επανέναρξη του λιανεμπορίου, με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παραμένουν κλειστά, παρατείνοντας έτσι την ...αγωνία της κυβέρνησης για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων μαθητών.

... και το δούλεμα

Με άλλα λόγια, «το δούλεμα πάει σύννεφο» πίσω από κάθε απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία, που καθορίζεται πάντα από τις εξής δύο βασικές προτεραιότητες: Τις «αντοχές» και τις ανάγκες της οικονομίας, της κερδοφορίας δηλαδή των μεγάλων επιχειρήσεων, και τις αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχουν ρημάξει με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να συζητήσει τη θωράκιση μαθητών και εκπαιδευτικών, με μέτρα όπως η αραίωση στις τάξεις, με περισσότερες προσλήψεις και χρήση νέων υποδομών, ώστε να λειτουργούν όλα τα σχολεία με ασφάλεια. Ούτε βέβαια νοιάζεται για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τους οποίους άφησε ουσιαστικά απροστάτευτους στη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε πολλούς απ' αυτούς. Αλλα είναι επομένως τα κριτήρια που βάζουν το δίλημμα «λιανεμπόριο ή σχολεία» και όχι οι ανάγκες των βιοπαλαιστών εμπόρων και των παιδιών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας...

Ούτε μέρα

Ούτε μέρα δεν περνάει χωρίς να επιβεβαιώνεται πως η περιβόητη «πράσινη» οικονομία, που με τόσο «πάθος» προωθούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, καμία σχέση δεν έχει με την «αγωνία» των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τις υπόλοιπες ανάγκες του λαού, αλλά μόνο με τα κέρδη τους και την προσπάθεια να βρουν διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα σχέδια ομίλων και Τοπικής Διοίκησης στη Δ. Μακεδονία να μετατραπεί ο χώρος του πρώην ορυχείου αμιάντου (ΜΑΒΕ) σε μια απέραντη «χαβούζα» για την ταφή όλου του καρκινογόνου ορυκτού που ξηλώνεται πανελλαδικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό της περιοχής. Το συγκεκριμένο σχέδιο, που θα επιβαρύνει πολλαπλά την περιοχή και τους κατοίκους της, «προκρίνεται» λόγω των υψηλών ανταποδοτικών που προσδοκά η Τοπική Διοίκηση και του κέρδους που θα αποκομίσει ο διαχειριστής, το οποίο υπολογίζεται σε 200 ευρώ ανά τόνο, με προοπτική να θαφτούν εκεί περισσότεροι από 250.000 τόνοι προϊόντων αμιάντου απ' όλη την Ελλάδα! Κι ενώ στη μια άκρη του νομού Κοζάνης θα λειτουργεί η καρκινογόνα χωματερή, τα μονοπώλια των ΑΠΕ θα απλώνουν την πραμάτεια τους λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στα πρώην ορυχεία της ΔΕΗ, που σβήνουν από το χάρτη, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης! Αυτό επομένως που καταγράφει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη στη Δυτ. Μακεδονία, είναι η ...πράσινη κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Εξωστρέφεια

Από τους πρώτους που χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με τον πρόεδρό της να δηλώνει ότι «ο εμβολιασμός είναι το "κλειδί" της φετινής τουριστικής σεζόν και μπορεί να ανοίξει πόρτες για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού». Με δεδομένο μάλιστα ότι το 90% της πελατείας των τουριστικών ομίλων στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό, είναι αναμενόμενο οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου να ζητάνε τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής από όλα τα κράτη - μέλη σε ό,τι αφορά το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», ώστε να μετακινείται χωρίς περιορισμούς και καραντίνες όποιος έχει κάνει το εμβόλιο και θέλει να κάνει διακοπές, έστω κι αν ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν μεταδίδει τον ιό ή όχι! Εξαιτίας μάλιστα της «εξωστρέφειας» του κλάδου, δεν είναι απίθανο όσο πλησιάζει η τουριστική σεζόν, η κυβέρνηση να ανησυχεί περισσότερο για την πορεία των εμβολιασμών στις χώρες προέλευσης των τουριστών, παρά στην Ελλάδα, αφού ο εγχώριος τουρισμός συμβάλλει πολύ λιγότερο στους τζίρους και στα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, των «τουρ οπερέιτορ», των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών. Υπάρχει άλλωστε και η περσινή εμπειρία, όπου ο τουρισμός άνοιξε χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού, παίζοντας στα ζάρια την υγεία και τη ζωή του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1759 Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

1809 Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

1919 Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση, σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

1919 Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα αναχωρεί για την Ουκρανία, προκειμένου να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά των επαναστατημένων λαών της Ρωσίας.

1920 Πραγματοποιείται στη Σόφια η ιδρυτική Διάσκεψη της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας (BKO).

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό - Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1941 Δυόμισι μήνες μετά το 1ο και 50 μέρες μετά το 2ο, ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1961 Διεξάγονται στο Παρίσι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ντε Γκολ και Μακμίλαν αντίστοιχα, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα στην Ιστορία.

1971 Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Προέδρου Νίξον, Τζον Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και εφεσιβάλλει απόφαση δικαστηρίου του Ντιτρόιτ, που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις.

1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Σημαντικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη υπήρξε η ηθική αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης, της Κούβας και άλλων σοσιαλιστικών χωρών.

1981 Ο Πάπας Ιωάννης ο Β' δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

1992 Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org