Τρίτη 12 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Εντονες διεργασίες με ... «πλατφόρμες» εγκλωβισμού στην αστική διαχείριση

Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να στηθεί ένα πολιτικό σχήμα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας με προοδευτικό μανδύα και να καλύψει το ...κενό στις εναλλακτικές του αστικού πολιτικού συστήματος, συνεχίζονται οι εσωκομματικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε να επανεκκινήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες που διακόπηκαν λόγω πανδημίας και παράλληλα να θέσει το κόμμα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμασίας, αφού εκτιμήθηκε ότι το σενάριο αυτό παραμένει στο τραπέζι του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο παραπάνω πλαίσιο η προετοιμασία περιλαμβάνει την κατάθεση προγραμματικής πρότασης, την προσπάθεια ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού, τη διεύρυνση και αναζήτηση συμμαχιών, πάντα με στόχο αφενός τον εξωραϊσμό του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου την ανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, ώστε να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια απ' την κυβερνητική πολιτική.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων, ενώ τον Μάρτη θα συνεδριάσουν οι οργανώσεις μελών για συζήτηση του προγράμματος. Τον Απρίλη θα διοργανωθεί Ψηφιακή Προγραμματική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μελών των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πρόθυμη να αναζητά ήδη πρόσωπα μήπως και καταφέρει να παίξει ξανά το χαρτί των «νέων και άφθαρτων» και ιεραρχεί τα κάλπικα αντιδεξιά διλήμματα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μιλώντας για ανάγκη «πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης». Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, διαφήμισης προς το κεφάλαιο της πείρας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, εντάσσονται και οι επανειλημμένες προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής» με τη ΝΔ στην Υγεία, όπως και για πεδίο «εθνικής συνεννόησης», προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

«Αριστερόστροφοι» και «δεξιόστροφοι»

Την ίδια στιγμή, στο ΚΙΝΑΛ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εσωκομματικές διεργασίες. Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, ένας ακόμη βουλευτής του, ο Χάρης Καστανίδης, τοποθετήθηκε υπέρ της «προοδευτικής διακυβέρνησης» υπό όρους και προϋποθέσεις που, κατά την ανάλυσή του, περιλαμβάνουν την έμπρακτη μεταμέλεια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη στάση του εναντίον του πρώτου μνημονίου (2010-2011).

Από την άλλη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που έχει κάνει λόγο για «προοδευτική διακυβέρνηση αφού αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί με ενίσχυση του κόμματός της», βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και με στελέχη του κόμματός της που είναι σε ευθεία αντίθεση στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία, καθώς και το γεγονός ότι η θέση για προσέγγιση με τη ΝΔ συζητείται και από άλλα στελέχη που είχαν διατελέσει αποφασιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις συνεργασίας με ΝΔ και ΛΑΟΣ ή με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εντείνουν ακόμα περισσότερο τις όποιες διεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ